02 april 2008

BEAU MONDE











De Brouwerij ligt in de Papenstraat. Een verloren straat onder de schaduw van onze moeder de Heilige Kerk. De Brouwerij is na veel lokaal protest gered van de afbraak. Het gebouw heeft geen hart, doch vele kleppen. De ene ruimte is er al killer dan de andere. Hier werd ooit keizersbier gebrouwen. Lage en hoge gisting. Een labyrinth van beton, verbonden door een liftkoker. Beneden bier en toog. Boven kunst en vertoog.

Soms houden kunstenaars er expo’s. Dan gist er nog eens van alles. Fungeert De Brouwerij bijvoorbeeld heel eventjes als Hof van Commerce. In de gebouwen van de Ronsese belastingbetaler.

Verdiend eerbetoon voor een gevierd kunstenaar verwordt daarbij tot het omgekeerde van verhoopte erkenning. Armand Demeulemeester, de belangrijkste kunstenaar van deze stad sedert mensenheugenis, is bij leven enig eerbetoon onder auspiciën van zijn stad ontzegd. Wat voor de ene levenslang verboden bleef, kan voortaan voortijdig voor de andere.

In en om de kunstenaar mag het geforceerd gedoe dan al oude vriendschappen verwoesten, het levert de zweetdieven van zijn talent wél voor één avond de efemere illusie van provincialistische importantie. Die overigens dra weer weg vlieden zal naar elders. Want je hebt Ronsenaars en je hebt ‘passanten’ die de Ronsenaars eens komen tonen hoe het moet en hier dan weer weggaan. Uit de scherven van aldus vergane illusies ontstaat godzijdank alweer nieuw prachtwerk van de kunstenaar.

Anders dan de broosheid van ijdelheid, blijft authenticiteit van waar talent altijd sterker dan het gewriemel in de marge.

Illustratie: 'De Intrige'. James Ensor.