29 maart 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR














OLYMPISCHE DELEGATIES NAAR CHINA
MET TEXTIEL UIT RONSE

NIEUWE TEXTIELTOEKOMST VOOR RONSE?

TEXTIEL INNOVATIECENTRUM MOET ER KOMEN


‘Jongeren weten niet wat er allemaal mogelijk is in de sector’, dat zegt industrieel ingenieur Mieke Coetsier van Utexbel vandaag in een interessante bijlage van Jobat over het Belgisch textiel. Jobat is de weekendbijlage van De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk. De hele teneur van de bijdrage onderstreept nog maar eens het belang van een Textiel Innovatie Centrum als nieuwe bestemming voor het gewezen Burgerlijk Ziekenhuis. De Benieuwde Ronsenaar selecteert voor u hieronder relevante passages en getuigenissen uit de Ronsese textielwereld.

'Ik werkte oorspronkelijk als textielingenieur in de productie, waar ik de leiding had over machines en medewerkers. Nu werk ik als aankoper in het bedrijf. Ik kende de textiel al van thuis uit en heb me daar door laten leiden. Zonder spijt. Sommige mensen denken bij textiel meteen aan de middeleeuwse fabrieken uit de film Daens. Ze zouden hier grote ogen opzetten. We werken met een hoogtechnologisch machinepark. We genieten ook van de resultaten van ons werk. Bij de Olympische Spelen gaan de Belgische delegaties gekleed in stof van Utexbel. Dat maakt me fier op mijn job’, aldus nog Mieke Coetsier.

Innovatie en specialisatie

Wie innoveert, heeft gekwalificeerde werknemers nodig. Het gebrek aan technisch geschoold personeel is een van de grootste belemmeringen voor de groei van de sector. Ervaren werknemers die vertrekken, worden bovendien niet altijd vervangen. Textielbedrijven kunnen ook niet altijd in eigen land investeren omdat ze hier vaak de mensen niet vinden om de laatste nieuwe machines te bedienen.

‘Over het algemeen heeft textiel een verouderde arbeidspopulatie’, zegt daarover Gert Heyerick, personeelsmanager van Utexbel. ‘Als er iemand op pensioen gaat, vinden we vaak niet meteen een opvolger, terwijl ervaring en kennis onmisbaar zijn voor onderzoek en ontwikkeling. Een steuntje in de rug van de overheid, zoals lagere kosten voor onderzoekers, kunnen we allemaal gebruiken.’

Om te concurreren met de lagelonenlanden, trekt de Belgische textielindustrie de kaart van innovatie en specialisatie. Ook Utexbel beseft het belang van innovatie. Werknemers kunnen er zelfs een innovatiepremie ontvangen. Paul Delusinne, die al 32 jaar in de weverij werkt, kreeg onlangs een premie voor het verhogen van de productie.

‘We hadden veel problemen met het breken van de draad in onze weefgetouwen’, vertelt Delusinne. ‘Ik heb een draad gezocht met een sterkere trekkracht, zodat ons werk niet meer zo vaak onderbroken wordt.’

Met de universiteiten en onderzoekscentra

Bij textielfabrikant Utexbel in Ronse ziet men de toekomst opnieuw rooskleurig tegemoet.

‘We beschikken over drie belangrijke troeven’, stelt innovatiedirecteur Jean-Luc Derycke.

‘Dank zij de verticale integratie van ons productieproces controleren we nu alles wat er gebeurt, van de aankoop van de vezels tot en met het eindweefsel. We werken ook samen met universiteiten, onderzoekscentra, klanten en leveranciers om nieuwe producten te ontwikkelen en patenten in te dienen. Tot slot hebben we een grondige kennis van de business zodat we ook totaaloplossingen kunnen aanbieden.’

Enkele jaren geleden nam Utexbel het materiaal van een technische spinnerij uit Frankrijk over. Nu kan het nieuwe producten aanbieden op basis van andere materialen, zoals zeer sterke, brandwerende, antistatische of geleidende garen.

‘We verwerken dat voornamelijk in textiel voor beschermingskledij, dat ook comfortabel moet zijn en gemakkelijk wasbaar,’aldus nog innovatiedirecteur Jean-Luc Derijcke.

Dit alles onderstreept de wenselijkheid om het voormalig burgerlijk ziekenhuis een nieuw bestaan te gunnen als Textiel Inovatie Centrum.

Bron: Jobat. Uit een brijdrage van Barbara Vandenbussche.