08 september 2020

OVER LEVEN

 KWAREMONT IN DE WOLKEN.


Sculptour, bubbeltour, sweet Kwaremont memories. Wonderjaren en zomervakanties in beemden, bossen en 'ouwe hoeves'. Nonkels, tantes, nichtjes, neven.
Acht overbevolkte romanpresentaties met bevlogen sprekers, elkaar in ijltempo opvolgende uitgevers van Manteau en vriend Jan van Beatrijs. Bij dit efemere vertoon bovenal de fidele vriendschap van klasgenootje Piet & zijn lieve Lieve.
Samen met Etienne Vermeersch afscheid nemend van begenadigd kunstenaar levensgenieter en muzikant Frank Derie. Honderd lichtjes in de wolken, zijn asse in het groen tussen al dat moois.
Ooit sprongen we hier als kinderen over vreugdevuren na het rooien der potatoes. Lieten we ons in schuren op zakken aan kettingen optillen in Willequets hof tussen de 'balloten'. Speurden we hellende weiden af naar paddestoelen. Hoorden we kikkers kwaken in idyllische verdoken vijvers, feeëriek als in verhalen van de zusjes Bronté. The remains of the days all gone with the wind.
Vive le rétro. Wat hou ik zielsveel van deze plek. Grootvader Rémi en zijn Hortense, 'Mareenekie van de Stinbreuge' in hun sprookjesachtig zomerverblijf of all dreams. Nonkel-voogd melomaan Michel & trotse tante Eugénie. Al die dierbare roots van altijd.
En ziedaar Margot dollydot. Dartel dansend in de machtig mooie beeldentuin. Haar hele toekomst glinsterend in de oogjes couleur menthe à l'eau. Op vinkenslag voor een te gek spiegeleffect. Met grote broer Rémi en de halve bubbel op de foto voor het glazen huis. Mobieltje van mama Julie bij de hand. Al weg dromend in haar eigen wonderland.

Over Leven
Dagboeknotities.