10 augustus 2020

OVER LEVEN.

HET BELOOFDE STRAND VAN BLANKENBERGE.

Pier, staketsel, velodroom, kartwedstrijden van Torcq, Radio Calembourg, zeemonsters in de vismijn, wegdromen bij de vissersboten. Minigolfen in het parkje, de Caltex, de kwistax, boules de l'Yzer. Winkels vol visgerief achterkant dijk. De beste adresjes voor modelbouwboten. De wiebelende amfibie, bloemencorso. Het Witte Paard. Le Boucquet Romain. Nesquick in koele proefbekertjes. 'Epargnez les Timbres Valois' . Zandkastelen van Le Soir. Welk vlaggetje houdt het langste stand? Het onze net niet. Toch goed voor een flutprijsje. Een hoedje van papier. 'Lisez Le Soir ce soir'. En ziet onze vlieger. Hij goat omhuge en were nere 't es 't ziene weerd.
'Les filles du bord de mer' met hun papieren bloemen en ratelende molentjes. Allen daarheen met ons emmertje vol schelpen. Maar eerst krabbetjes zoeken. Kijk uit voor de kwallen naast de glibberige brise-lames. Bloemen voor schelpen. 'Faut n├ęgocier'. (Alleen al om de goddelijke glimlach van het bloemenprinsesje in haar Vichy-jurkje).
Tomaat-garnaal. Friet onder heuveltjes Pickalilly. Geuze Mort Subite voor de grootvaderfiguur. Bobby Setter met zijn Fats Domino-repertoire. Gaufres de Bruxelles. De lancering van Fanta & Sprite.
Vuurwerk van Groene Michel op het strand. Het weekblad Kuifje. Robbedoes. Met onze zaklampen in de strandcabine.
De warme buik van Blankenberge binnenstad. Lunapark. Het monument van Lippens & De Bruyne. Jokari in de rampe. Kanovaren in de polder. De groene houten B- koffer met de tennisraketten van Snauwaert, al te vast gevezen in hun houten frames. Oliebollen ('pets de nonne'). Arrrrtic! in koelboxen voor je tenen op het strand.
Ik wou terug naar het beloofde strand van Blankenberge, naar het goed gevoel van toen. En zie. In het rond vliegende parasols. Volleyball met strandstoelen.
Over Leven. Dagboeknotities.