12 mei 2020

MAETERLINCKBij elke lenteschoonmaak bezorgen lieve lezers me vergeelde documenten opgediept uit hun nalatenschappen. Deze lente is dat niet anders. Dus doorblader ik onder mijn zonovergoten plataan een zoveelste stambomenonderzoek naar illustere Ronsenaars.
De famille d' Anvaing de Vallemprez had hier burgemeesters (in 1687) en schepenen (in 1701). Jéhan d'Anvaing klinkt daarin als een géant. Anders dan Jéhanne , gedoopt in Arc in 1596 en zes jaar later al opgenomen in de eeuwige zaligheid het schaapje.

Ik dacht aan haar toen ik op mijn koersvelo langs de nieuwe schrale kruiskegod fietste waar je dat gedoe hebt met graaf de Béthune zijn taart in de Fiertel.

Bij d'Anvaings werd er gekweekt gelijk bij de hazen die uit vers geploegde velden voor mijn wiel komen springen rond het Kwaremontse Rattenkasteel. Louis d'Anvaing moet een Vlaamse reus geweest zijn , als Picardiër. Zijn kroost leest als een litanie. André, Cathérine, Marie, Anne, Elisabeth, Jeanne, Anne-Marie, Gilles, Jean-François, Lucas, Louis. En al wat werd (toe)gedekt met de mantel der liefde na alweer een bloedheet jachtseizoen.
De marraine van Elisabeth, gedoopt in Ronse op 17.4.1624 was een Kiekenpoot. Al vraagt zoveel grandeur gaandeweg om een vlotte notariële verschrijving. Van Kiekenpoot naar Quiquenpoix is het maar een doperwtje inkt. Et ça fait mieux que 'Dame Kiekiespuut'.
Zo dommel ik stamboek na stamboek de petite histoire van Ronse in. Tot ik als gepatenteerd hangoudere wakker word, de neus op de stamboom van patriarch Abraham Maeterlinck. Geboren in Ronse 'rond' 1610. En wie schuift daar ettelijke konijnensprongen verder onder mijn wijsvinger?

Jawel. Maurice Maeterlinck.
Geboren in Gent (en daar is als Ronsenaar zeker niks mis mee) in 1862. De weg van alle vlees gegaan in Nice.
Als gevierd 'littérateur'.
De Blauwe Vogel. Pelleas en Mélisande. Alladine en Palomides. Aglavaine en Sélysette. Ariadne en Blauwbaard. Het wonder van Sint-Antoinius. Jeanne d'Arc. Zijn oeuvre klinkt als een Ronsese stamboom vol progéniture automatique.

Graaf geslagen in 1924.
Nobelprijs literatuur in 1911.

Een nazaat uit Ronse! Mijn hangmat gaat er van walsen! Zie van zo'n niemendalletjes wordt het leesbeestje in mij volkomen lenteblij. Maurice Maeterlinck! Van oorsprong een Ronsenaar! Langs vader Abraham dan nog! Misschien kunnen we toch maar beter een Ronsese ruelle zijn naam meegeven. Een beetje symboliek rond de basiliek staat altijd chic.

Schrijfstek.
Dagboeknotitities.