04 juni 2012

BRIEFGEHEIMEN

DE WRAAK VAN HERMES

’t Is gebeurd. Je hebt ons loepzuiver teruggepakt. We hadden het kunnen weten. Eén avontuur van Asterix en we waren al wijs genoeg om niks te vrezen behalve dat de hemel op onze kop neerstuiken zoude. En zie. Je tart de goden dus niet ongestraft. En al helemaal niet de patroonheilige van het alom vermaledijde Ronse dat volgens de vermaledijders ervan in Terzake zelf nu dringend dient te worden gepromoot: om hun eigen ravage weer goed te maken allicht.

We hebben met je heilig wezen gelachen. Je hebt ons laten begaan. Je bent, zoals Ingrid Lieten voor geheel Vlaanderen, voor geheel Ronse door het stof gegaan in veertien uitverkochte Volksbond-zalen.

Niet eens een sms-je heb je ons per abuis laten geworden. Om ons te waarschuwen dat we slecht bezig waren als dictators van zeer zondige volksche leute zonder greintje respect noch reliezie.

Je hebt gewacht op wraak tot gisteren. Je hebt daartoe alle hemelsluizen opengetrokken. We mochten al blij zijn dat het regenwater was dat je op onze deemoedige hoofden hebt neder gelaten. Had veel erger kunnen zijn.
Je hebt het dus allemaal niet gepikt. Die laatste uitdaging (een megagrote sluikreclame voor de mountainbiketocht van J-team naast het kapelleke op de Kruissens) is er voor jou teveel aan geweest.

Wat had je ons nochtans gezegd? Niet één keer. Maar wel tien, twintig keer?

'Bemoeit u niet met de zaken van het paradijs!'
'Laat de doden met rust! Niet interveniëren!'Niks hebben we ons aangetrokken van al je tekenen uit de hemel. We hebben je integendeel in een compleet belachelijk jeannet-pakske gestoken. We hebben je ten tonele gevoerd als halve gare pipo. We hebben de kruiskegod van de muren laten halen in de Christen Volksbond. We hebben de duivel vrij spel gegeven. We hebben de roden, de tsjeven en de blauwen tegen malkander opgekoterd. We hebben iedereen stekezot in Ronse gemaakt. En ziehier wat er van komt:De vers verkozen chef der dragers en de grote cheffin van de Fiertel die van jouw Werelderfgoed een politiek steekspel maken. Twee journalisten van ’t Nieuwsblad die daarover een fijn stuk plegen en tijdens den Heilegen Ommegang bedreigd worden met muilperen. Notabelen die gedacht hadden van er een super-campagne- dag van te maken en als natte kiekens worden afgevoerd, weggestopt achter de steamy windows van hun erekoetsen. Onderkoelde Tavi-trawanten die in ’t kerksken van Louise hun ‘vervrozen’ vingerst warmen aan de kaarskens voor de Heilige Antonius met zijn Varken. De ene boer die de andere over ’t paard van Hermes tilt. Een processie met alreeds gehuurde kostuims van edelvrouwen in sluiers (!) die in extremis wordt afgetwitterd, af- gefacebooked en af- ge smst. Tot in de natte broek van den Belder van dienst toe.


Jouw zilveren arm die doorroest van de regen in de natte handen van den deken, terwijl we er staan op te kijken. Zo dat er niet langer mee kan gesmeten worden van koleire naar den duivel. Een deken die door de Passe-Partout-fotograaf gespot wordt met een rode paraplu. Geruchten dat onze Ronsiese Kerkprins een schepenambt is aangeboden bij de socialisten ter vervanging van Groen. Geruchten dat deken Missel in oktober integendeel opkomt voor de enige echte ware authentieke pure zuivere N-DA: De Nieuwe Dragers Alliantie. Geruchten dat Nedia-Gmati Trabelsi overstapt naar de CD&V. Op plaats vijf. Om er de vrouwonvriendelijkheid van de lijst tegen te gaan. Dit op aandringen van Joke Schauvliege.Jouw wraak is wreed wreed Hermes. De complete chaos in Ronse. De nattigheid alom en aan de lijve. Van 1968 - ook zo’n revolutionair goddelozenjaar - was het geleden dat er geen processie door de straten van Ronse ging. Van 1953 was het geleden dat het nog zo nat geweest was op de Fiertel.

We zullen het nooit meer doen, Heilige Hermes. Vergeef het ons. We sluiten hierbij de rangen. Tavi buirgemiester was maar om te lachen. De kruiskegod hangt al lang weer op zijn plaats. Het gat in het plafond naar het paradijs zit weer dicht. Nooit of nooit zullen we nog interveniëren in uw paradijselijke bezigheden.

P.S. Wilt ge uw gezagsgetrouwe geheel toegewijde dienaar en boodschapper Ignace vragen dat hij bij deze de kraan nu dichtdraait? Ik zoude mijn kletsienat Fiertelgerief een keer buiten te drogen willen hangen. Merci.


Aan de Heilige Hermes. Patroon van Ronse.

Foto's: Met dank aan Etienne Van Lerberghe.
Doorklikken op foto's voor close ups. Let op dat tevreden grijnslachje van deken Missel.