16 januari 2012

DE RECONSTRUCTIE

LE LION EST MORT CE SOIR


2.

Stickers heetten nog auto-collants . Ze vertelden dat Renaix bilingue diende te blijven. Als betere burgerdochter was je een ‘brave fi-fille’ wanneer je je lading auto-collants onderweg naar school stiekem op de verkeersborden van Ronse-Renaix durfde te kleven. Papa sterkend in zijn familiale zekerheden als bon père de famille. Voor de rest werd je als burgermeisje van Ronse vooral geacht altijd je eigen collants onder je opwaaiend Schots rokje (extra beveiligd met een mega 'toespelde') aan te houden in Mini Coopers ter hoogte van Wittentak, le 'bois Samain' of 'le bois Meulenyzer'.

Later zouden politiek geladen auto-collants vervangen worden door commerciële stickers. Van VTM (kant Vlaamse Ardennen) die beloofden je dag te kleuren met onzin. Van RTL (kant Collines) die je bergen goud voorspiegelden uit de canyotte. Tot ze helemaal uit het straatbeeld verdwenen en de autobestuurders weer naar de weg keken in de plaats van naar slogans.

'Renaix-Bilingue' dus. Want Renaix dreigde gecoupeerd te worden van zijn Waalse klandizie. Alsof de chefs d’entreprises hier nog niet genoeg aan hun hoofd hadden met de textielcrisis en de concurrentie van de fibrane.

Wie als homme d’affaires een beetje voor vol wou aanzien worden, had het op de 'Foire Commerciale' aan de Hoge Mote in hoofdzaak daarover. De onrust over de dreigende Flamandisation werd gevoed door 'Le Journal De Renaix' en 'Le Courrier de Renaix'. Zij bekampten de baarlijke duivel Jan Verroken die week na week in 'De Ronsenaar' de bonne bourgeoisie ondersteboven schreef. De socialistische 'Verbroedering' preekte de internationale...verbroedering met een lidkaart van de BSP-PSB.

'Le Journal De Renaix' kleurde blauw en stond voor Vrijheid en Vooruitgang. 'Le Courrier de Renaix' was dan weer de profane bijbel voor de bons pères de familles van de katholieke 'Patria': dan nog een mooi stukje erfgoed in de stijl van Saint-Martin. Het gebouw werd neergekletst om er een building vol appartementen neer te zetten. Een hardnekkig fluisterverhaal gaat dat toenmalige politieke bonzen voor deze aanslag op ons erfgoed beloond werden met eigen flats, in de kuststreek.

De spanning steeg. In de patroonsvereniging 'UPRAF' aan het College kwamen de patrons bijeen om de ernst van de toestand te bespreken. Idem in de 'Chambre de Commerce' . In de 'Lions Club de Renaix' aan de 'Bouquet Roubaisien' tegen de flanken van de Kluis groeide het verzet tegen de flamingants.

Wie als jongen van Vlaamsen huize zijn oogske liet vallen op een meisje met auto-collants en collants kon het wel schudden. Met of zonder Mini Cooper.

De pap werd gepapt. Hij plakte straffer dan op die affiches van Tavi Buirgemiester vandaag. Henri Salvador bracht zijn versie uit van The Lion sleeps tonight.

Dans la jungle
l’immense jungle
le lion est mort
ce soir.

Een hit op de schoolkoer. Tijd voor Twist à Renaix.

‘De Reconstructie’. Een digitale tijdreis.