20 januari 2012

BLOGBOEK

WHO'LL STOP THE BRAIN DRAIN?

Vanop de zevende verdieping van TIO3 de herwonnen textieltrots van Ronse in het voormalig Burgerlijk Hospitaal bekijk je de wording van de nieuwe stad. Je hoort er helemaal bij. Je zit bij Unizo. De Jaycees. The Round Table.

De Bommelsstoet bekijk je met vrienden vanop balkons. Je zit in alle nieuwe netwerken. Je organiseert congressen. Charter days. Studio Brussel Muziekjes voor ’t goede doel. Geen nieuwjaarsreceptie of je hoort erbij.

Je hebt door gestudeerd. Vlerick gedaan. Vele buitenlanden verkend. De wereld is je stad. En deze stad is er een van de wereld. Jouw stad. Voor de toekomst van je kinderen wil je ze heropbouwen. Parallel met je eigen zaak.

De verkiezingen? Ze vragen je op de lijst. Je mag zelf kiezen welke. Multiple choice. De verbrokkeling van het politieke landschap. Erosie van oude zuilen. Verdamping van haatpraat. Zelfs het nationalisme serveren ze je nu , in Weight Watchers-versie.

Je wil bouwen op degelijk onderwijs en zoveel mogelijk werk voor eenieder. Zo dat je jonge alfa-knobbels en beta-keien van Ronse na hun briljante studies hier kunnen blijven. Dat deze stad wordt heropbouwd met het beste wat ze zelf heeft voortgebracht: haar eigen knapste intellect.

Dat wil je. Dat de brain drain van Ronse nu stopt.