09 december 2011

BLOGBOEK

LE PERE NOEL EST UNE ORDURE


Ronse. Trouwzaal Stadhuis. Meer blauw op straat. En een goeie communicatie. Dat is waartoe Patrick Boel, de nieuwe politiechef zich engageert bij de start van zijn opdracht. Kan best wel eens gaan kloppen. Sinds de aanvang van zijn activiteiten in Ronse krijgt de pers systematisch correct en accuraat verslag van politionele acties, controles, interventies allerhande en cijferresultaten.

Gisteren alvast veel blauw ten stadhuize: voor een fijne receptie naar aanleiding van de eedaflegging van de nieuwe politiepatron. Het feestje werd vereerd met de aanwezigheid van al wat ons gerechtelijk arrondissement telt aan justitionele fine fleur. Procureur en vrederechter incluis. Plus vanzelfsprekend: de vele pleiters die de gemeenteraad van Ronse bevolken en dag in dag uit voor hun Ronsiese bajesklanten naar Oudenaarde trekken om die daar zo rap mogelijk weer vrij te krijgen. Zodat ze weer heu…aan het werk kunnen.


Meer blauw op straat komt er in Ronse door de herschikking van de administratieve rompslomp. Ondermeer door de aanwerving van twee nieuwe administratieve krachten. Ronse heeft een korps kroezjige sampeeters als je al dat blauw op het stadhuis zo bijeen ziet. Alle succes gewenst.

Het is hoogstnodig. Op Facebook circuleert al dagen de videofoto van een onverlaat die deze week de kassa van Spiers Slaapconfort is komen plunderen. Ik kom eens rondneuzen zegt hij. Neust wat rond. Piekt de kassa en weg. Zoekactie met foto op Facebook. Het BIN wordt aldus het FIN: Facebook Informatie Netwerk. Waarmee de discussie over bewakingscamera’s een nieuwe dimensie krijgt.

Wie voortaan een winkel binnenstapt, doet er als brave Ronsenaar goed aan zich eerst te gaan melden voor de camera:

Iek koome de keesse nie pieken zeu!
Zuust ’n soerge kuupen en 'n koertepuinte en ’n keussie mei ploamen !

Eer je het weet, word je anders internationaal geseind via Facebook. Pakken ze je met je kindsies ter hoogte van Disneyland Parijs.


Meer blauw op straat. Als het aan de nieuwe kerstversiering ligt, zeker. Dat valt dus mee. Al kan dat niet gezegd worden van het Klein Marktje. Uitgerekend de plek waarover zoveel te doen was dit najaar. Locatie voor ‘degoutante geweldcultuur’ in Terzake, in de versie van een flauwe Flikken-aflevering. Niet eens goed genoeg voor de afgedankte Kerstboom van de Grote Markt. Ha nee want die verhuist op de 'Plaats': bij wijze van spreken in de living van de Eerste Schepen...

De hele Oude vrijheid ligt er overigens verloederd bij. Schandvlek op de mooie plannen van de Ronsese renovatie. Alles valt te herdoen. De Sint-Martensstraat is een regelrechte ramp voor voetgangers, meer bepaald voor mama’s met kinderwagens. Zevenduizend wagens die er dagelijks door scheuren. Maar geen trottoir breed en degelijk genoeg voor poussettes of rolstoelen. De vroegere zagerij die de oude Sint-Martens flankeert, kan dienen als Western-set voor een duel in het park. Achter de Sint-Hermes kant park worden de voetgangers het verkeer in gestuurd en gestuwd. Werk aan de winkel voor de nieuwe schepen van Openbare Werken: vanaf volgend jaar.

Het gaat vooruit met de kennis van het Nederlands bij Action. Op mijn vraag waar ik een kerstster vinden kan, antwoordt de vendeuse van dienst:

‘Vous voulez un pelle? Pour la neige?’

Gelukkig zegt ze het erbij. ‘Pour la neige.’ Voor hetzelfde geld bedien je haar op haar wenken en krijgt ze er eentje gedraaid van Papa Noêl, une pelle. Zit je zelf met een klacht à la DSK, in de plaats van met een glinsterende ster voor boven Petit Jésus. Jouez hautbois, résonnez musettes. Als je het mij vraagt: le Père Noêl est une ordure.

(De foto van die vermeende dief op Facebook werd inmiddels verwijderd vanwege het risico van inbreuk op de wet op de privacy. De privacy... van de inbreker. There is something rotten, in The State of The Invaders.)