31 augustus 2011

BRIEFGEHEIMEN

Beste Rik

Verdoken tussen de Vlaemsche duinenstoppels probeer ik één van mijn jongens de nieuwste Dimitri Verhulst aan te praten. Meesterlijke reconstructie, zeg ik, waarin hij de laatste intrieste uren van Frank Vandenbroucke bekijkt door de gazelle-ogen van dat Senegalese hoertje zonder Carte de santé.

Doch mijn vliegerke gaat niet op. Mijn pleidooi voor alweer een nieuwe parel van Verhulst ebt weg in De Helaasheid der Dingen. Nee papa, bedankt papa. Hij heeft al 1 boek en het laat hem niet los en, Rik je gelooft het nooit: het blijkt jouw boek te zijn daar in het zand, over Museeuw de Leeuw.

Oh ja van de Rik zeg ik, gave pen. Vlot ter tale. Rad van tong. Al blij dat hij geen kooklesje tot zich neemt van Piet Huizeprut of erger zo’n klotethriller die om het even wie tegenwoordig als veredelde Wikipedia-turf op de lezers afvuurt. Ha, de Rik zeg ik. Altijd goe bezig, die Rik. Want ook je columns vermag ik te smaken. Doch, zoals Jefke Anthierens, een van mijn vijftien gewezen hoofdopstellers het zeggen zoude, was hij helaas niet alreeds de weg van alle vlees gegaan: genoeg lof. Immers:

RIKSKE RIKSKE RIKSKE WAT DOE JE NU?

Komt mijn geliefd Ronse - als kandidaat voor de aankomst van de Ronde van Vlaanderen – dan naar een weldoordacht idee van ‘Leeuw Museeuw’ voor de proppen met dat schitterend idee om liefst twee keer de Oude Kwaremont en de Patersberg in de Rondefinale te mikken en dan kom jij Rik nu doodgemoedeerd namens godbetert Oudenaarde dat idee schaamteloos wegkapen en doe je er twee keer de Koppenberg bovenop. Kijk Rik, dat noem ik nu pure zweetdieverij zie. Goedkope namaak.

Vanwege mijn eigen compleet belachelijke fietsgemiddelden als wielerfreak ga ik me hier verder niet moeien met de parcoursfinesses van kenners als Leeuw Museeuw. Maar wat ik zoals elke wielerliefhebber wel weet: twee keer de Koppenberg in de Rondefinale dat is regelrechte bullshit. Koersvervalsing in het kwadraat. Wie daar dan glijdt, valt, kantelt, kapseist, plat rijdt, zijn wiel of zijn stuur breekt, tegen de volgwagen van bijvoorbeeld Jesper Skibby knalt, die kan op twintig kilometer van de aankomst beter afstappen en frikandel gaan nuttigen bij Verkindere of een fluitse sampagne tot zich nemen in de VIP-tent van Willy Naessens. De Koppenberg maal twee?

RIKSKE RIKSKE RIKSKE DA MEEN DJE NIE!

Kunnen we even goed Roland Liboton uit zijn veldrijderspensioen halen maar bon, ik zei al dat ik me verder niet ga moeien in het debat van de kenners, rond de open haard bij Moeder Gusta. Wat me in deze vooral steekt, beste Rik, is dat je, volgens De Geruchten in Het Laatste Nieuws dit opbod lanceert …zo staat het er in vetjes: 'Speciaal op vraag van de organisatoren'.

Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Dit doet me denken aan een aanbesteding waarin eenieder wel eerlijk meedingen mag doch waarbij één van de bieders onderweg ‘gebriefd’ wordt om van zijn aanbieding op maat hoe dan ook het beste bod te maken. Met andere woorden : aan een compleet linke boel waarin alles al op voorhand in de sacoche is. Geflikt dus. Afgesproken spel. Verkochte koers.

Wel beste Rik, ik weiger te geloven dat dit zo is. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat Wim Van Herreweghe, die als onze eigen Jacques Goddet van de Ronde mee de gesprekken met de kandidaten voert zich tot dergelijk schaduwspel lenen zou. Daarvoor ken ik hem net goed genoeg en al een ietsepietsje langer dan jij, vanwege onze gedeelde voorgeschiedenis bij 'Het Volk' waar Wim begonnen is als koersdirecteur van 'De Omloop'. Ik hou het dus meer op een plat georkestreerd anti-Ronsies pokerspel met de bedoeling Ronse met een mediatieke elleboogstoot eventjes in de gracht te mikken.

MET GEHEEL OUDENAARDE MISSCHIEN
DOCH NIET MET DE RONSENAARS, RIKSKE.

Mocht het echt zo grof gespeeld worden dat Ronse aldus in de zak gezet wordt met zo’n prefab-aanbesteding, dan schrijf ik je welbewust nu al: no way. Opdat je achteraf, als het spel dan inderdaad helemaal vals gespeeld is, niet ook nog eens zeggen kunnen zoude: zie je wel slechte verliezers, die Ronsenaars. Tja, de ene elleboogstoot is de andere waard. Intentieproces? Niks geen intentieproces.

Ten noeste kier
rij'k iek oa
mij oa kastanjeeten
in de graacht
goe geweiten.
(Vrij naar Eddy Planckaert).


Ofwel klopt het verhaal van 'Het Laatste Nieuws'. En dan zit er zo'n Cancellara-moteurke in de aanbesteding van Oudenaarde. Ofwel klopt het niet. Dan worden wij als Ronsenaars gaar gekookt in de mediatieke perceptie die jij als geen ander weet te bespelen en wil ik je bij deze graag eens zelf twee keer na elkaar die Koppenberg zien oprijden in de finale. Met één pedaal en zonder zadel. Allez bon. ’t Is bij deze geschreven. Laat het niks persoonlijk worden tussen ons. Armlastige schrijfbroeders zijn en blijven we. Zolang 'Het Laatsste Nieuwss' van Chrisstian Van Thillo Johan Museeuw trouwens met 'ss' blijft schrijven, gaan we ons nog niet echt zorgen maken, jij en ik.

Volgende keer onder de Walburgatoren in godbetert Oudenaarde betaal jij dan wèl de Hoorens Koffie. Dan duinenzand erover. Of ik mik dat mooie boek van jou in de grote mande van de garnaalkruiers van Oostduinkerke. Bij de wespen en de Aranespen.

(Aan Rik Vanwalleghem. Directeur Centrum van de Ronde van Vlaanderen in godbetert O.)