04 mei 2011

TUUPE VUIR RONSE

FAILLISSEMENT BOKX
BIEDT DUPONT & DEWORM
ONVERWACHTE OPPORTUNITEIT


Bokx, de Nederlandse firma die 220 huizen, appartementen en villa’s voor betere tweeverdieners op de Kloef zou neerpoten is failliet. Verwacht van mij niet dat ik me hier zomaar ondoordacht laat meesleuren in de politieke spelletjes van de zelfverklaarde Reuzen van het Ronsese doemdenken. Verwacht niet dat ik hier nu meehuil in de rancuneuze verhalen van diegenen die zich over dit faillissement nu al vrolijk maken en die prompt hun kwalijk ruikend leedvermaak via internetmailverkeer ventileren.

Want hoe vrolijk kan je je als Ronsenaar die naam waard maken over een mooi project van Ronse dat nu helaas kantelt op externe crisisfactoren? Hoe kan je blij zijn met je zogenaamd eigen giftige grote gelijk terwijl je stad andermaal getackeld wordt van buitenaf? Sans moi.

Integendeel zie ik door de gewijzigde situatie omtrent De Stadstuin voor het duo Dupont-Deworm een onverwachte kans om dit project vastberaden en cool (zoals ze zeggen) bij te spijkeren, te hertekenen en te verfijnen op de Ronsese mensenmaat van razendsnel evoluerende tijden.

Hier ligt een pracht van een stadspark in wording. Dat is een verworvenheid en een kans die niemand Ronse afpakt. Het faillissement van Bokx Nederland (de Belgische tak is niet failliet) biedt Dupont & Deworm als bezielers van het project een onverwachte kans om alles nu te updaten in het licht van heel nerveuze en snel wijzigende immobehoeften. Zo bekeken biedt het faillissement van Bokx de stad Ronse noch min noch meer een nieuwe nog grotere kans op welslagen. En worden het dan geen 220 woningen (met die nu nogal riskant geworden villa's tot 300.000 euro) dan hoeft dat geen minpunt te zijn voor het ensemble van dit project.

Tussen het puin van Bokx herrijst alvast een prachtige stadstuin. De invulling ervan kan nu worden herbekeken met wat we nu weten over de marktevolutie van vandaag. Een echte Stadstuin kan het nu dus helemaal worden. Met erin jonge Ronsenaars die van hun stad houden, niet gewurgd worden door torenhoge kredieten en die de onbetaalbaar geworden gouden kooien overlaten aan vetmesters en bonusbankiers in hun eenzame versterkte burchten midden de rijkemansreservaten van Nergensland waar de eenzaamheid dag na dag vreet aan hun van alles en iedereen vervreemdende zelfgenoegzaamheid. Ondertussen zal het Ronse van morgen een stad zijn met uitzicht op de reële wereld. Met in het hart van onze geliefde stad een prachtige mensentuin.

Nu pas wordt De Stadstuin dus een echt interessante meerwaarde voor Ronse. Met het faillissement van Bokx kantelt enkel de nogal gewaagde megalokant van het project. Les Hollandais sont arrivés... et repartis queue basse. Wat we als Ronsenaars zelf doen, dat zullen we beter doen omdat we Ronse beter kennen en van Ronse houden. Dupont & Deworm hebben nog net genoeg tijd om uit te pakken met de update van hun Stadstuin en hun verbeterde versie. Ze kunnen nu herbekijken hoe ze hun project, dat tot stand kwam toen er van een kredietcrisis nog geen sprake was en de energieprijzen zelfs de betere tweeverdieners nog niet wurgden, herschikken tot een aangepast concept dat juist wel helemaal haalbaar wordt. Weg inmiddels met dat giftige contraproductieve doemdenken. Tuupe vuir Ronse.