23 juni 2010

'PAASTER MOOL' IS NIET MEER

ERE-CONSERVATOR ALBERT CAMBIER OVERLEDEN
NA ONTPLOFFING GASFLES TIJDENS HET KOKEN

GIGANTISCHE BIBLIOTHEEK GAAT IN VLAMMEN OP.


Zoals ik hier al onder voorbehoud meldde is Albert Cambier vanmiddag rond halfdrie overleden in zijn woning aan de Rue Deltenre in Saint-Sauveur nadat de ontploffing van een gasfles een hevige brand veroorzaakt had. Vermoedelijk gebeurde het ongeval tijdens het koken. De gewezen stadsconservator overleefde de klap niet.

De bijzonder erudiete ere-conservator Albert Cambier was in Ronse een bij leven al legendarische figuur. Zijn enorme jarenlange inzet voor de crypte en zijn onvermoeibare opgravingswerken gaven hem de sympathieke bijnaam ‘Paaster Mool’.

In zijn huis stonden naar schatting zo'n 10.000 boeken die na de ontploffing vanmiddag in de vlammen opgingen.

De jongste tijd was Albert Cambier (88), naar het zeggen van een naast familielid die we zelf waarschuwden en met wie hij vaak contact had, nogal slecht te been. Maar van wijken uit zijn huis wou hij niet weten. Albert Cambier wou, eigenzinnig als hij altijd geweest is, ook niet horen van enig eerbetoon. Hij wordt op zijn uitdrukkelijk verzoek begraven in strikte initimiteit, zo meldt me nog de uitvoerder van zijn laatste wilsbeschikkingen.

Stadsconservator Eric Devos droeg onlangs nog zijn nieuwste werk over Hermes op aan Albert Cambier, bij wijze van (verdiende) hommage.

Met mijn klasmaats van de poësis herinner ik me Albert Cambier als een bijzonder kleurrijk lesgever esthetica.

Adieu, 'paaster Mool'. Tuupe zullen we zorg dragen van je geliefde stenen mysteries en de 'Oude Vrijheid van Ronse' een nieuwe toekomst schenken.