13 mei 2010

DE GESCHOFFEERDE RONSENAAR

VOLGENS ‘DE MORGEN’ WACHTTE DE VOLLEDIGE
BEVOLKING VAN RONSE DE NAZI’S IN STOET OP…
BURGEMEESTER SOUDAN OP KOP!


'LE TOUT RONSE' PIKT DIT NIET.

Op vraag van diep
geschokte Ronsenaars citeer ik hier
de krant ‘De Morgen’ van gisteren.


‘Britse hulptroepen worden aanvankelijk door de Belgische bevolking nog op applaus onthaald. Dat verandert snel. Britse soldaten van 2nd Sherwood Foresters nemen stellingen in nabij Ronse. Groot is hun verwondering als ze de volledige bevolking in stoet op hen zien toestappen, de gesjerpte burgemeester op kop. Nog groter is de Britse woede als blijkt dat le tout Ronse ontgoocheld is: men wachtte immers…de Duitsers op, aan wie men zich snel wilde overgeven. ‘

Zo staat het er. En het wordt nog eens herhaald in vetjes, als citaat.

Diep geschokte Ronsenaars melden me hun walging om zoveel onzin. Ronsenaars die twee weken geleden nog samen met het stadsbestuur een monument, betaald door de stad Ronse, onthulden in hetzelfde concentratiekamp Dora waar Ronsenaars vanwege hun verzet tegen de nazi's de gruweldood kenden. Burgemeester Soudan die tussen haakjes zelf de naziterreur van de kampen beleefde. Ronsenaars melden me dat zo'n verdraaiing van historische werkelijkheid niet kan. Ik begrijp hun ontgoocheling. Via Facebook heb ik inmiddels een oproep gericht tot de auteur van de serie ‘Dit Laffe Land’ in 'De Morgen' om zijn historische bronnen van deze gruwelijke postume 'desinformatie' kenbaar te maken.


Namens alle Ronsenaars gestorven in het verzet.
Namens Eric Zonneman (foto), aan wie ik mijn boek ‘De Nalatenschap’ opdraag. Zonneman, een jongentje van 9 (negen!), de Belgische cocarde op het hart, neergemaaid in de Abeelstraat door een langs rollende nazi-pantser.

Als Ronsenaars zijn we het al lang gewoon om als 'le tout Renaix' door het media-slijk te worden gesleurd als een soort ‘vuilnisbak’, van twee regio’s.

Maar dit is er echt over. Namens al de Ronsenaars die op handen en voeten de gruweldood van de kampen kenden. Namens 'Theo', gestorven in Bergen-Belsen de dag voor zijn 21ste verjaardag, hij die zoveel van zijn geliefd Ronse hield en nooit meer de Fiertel zou doen. Namens Maurice Vandevelde, Spileers, Malrait, Dedeyn en zovele andere Ronsenaars: nee.

Rechtzetting. Eerherstel. Postuum. Vanuit respect voor hun verzet tegen het totalitaire denken en...de media-waan van deze tijd. Wat we tuupe vuir Ronse écht willen is de replica van het monument der Ronsenaars dat nu in Dora is onthuld. Dat monument willen we onderaan de traphal van het stadhuis, midden de portretten van de burgemeesters van Ronse. Bij wijze van herinnering en eerbetoon aan de talloze dappere Ronsenaars die hun leven hebben gegeven voor de freedom of speech van ondermeer...De Morgen.

Een rechtzetting door de huidige burgemeester van Ronse Luc Dupont en het stadbestuur (de grootvader van de huidige Ronsese stadssecretaris Linda Vandekerkhove beschreef zijn kampervaringen in 'De Hel van Neuengamme') ware hier hier dan ook hoogst wenselijk.