11 december 2009

OVER LEVEN IN RONSE

EEN STOET VAN VLAAMSE STRATEN


Natuurlijk zat het er aan te komen. Op de zoete tonen van een madrigaaltje van Cyprianus de Rore. Joris Vandenhoucke, op donderdagavond in de weer met zwiepende pluimpjes (van badmintonclub Wit Wit welteverstaan), had het bij de onthulling van dat eentalig straatbordje onder de Sint-Hermeskerk zelf al fijntjes aangeboden ter discussie. Joris: ‘Neen er komt geen tweetalig bord. We zien wel wat het geeft.’

Bingo. Christian Van Eyken, een obscuur francofoon… Vlaams parlementslid vangt de voorzet op en wil er net als de keeper van Standard in extremis(me) zijn vurige clubje mee redden van de uitschakeling. Geloof het of niet, maar die meneer van Eyken zetelt dus voor het 'Front des Francophones'…in het Vlaams parlement. Tja, in het land van Magritte kan alles. Ceci n'est pas une blague Belge une fois.

Het FDF, dat is dat aloude kliekje van passionaria Antoinette Spaak. Tegenwoordig vooral kunstmatig in leven gehouden door Olivier Maingain in de zuurstoftent van de MR. Maingain is de fransdolle kemphaan die de broek ophoudt van Didier Reynders, de fel belaagde voorzitter van de MR. Maingain is na de comeback van Leterme alweer zijn messen aan het scherpen voor een zoveelste robbertje dwarsliggen, deze keer tegen Koninklijk BHV-commissaris Jean-Luc Dehaene.

De verdwaalde franskiljon Van Eyken vraagt dus... in het Vlaams Parlement aan minister van Vlaamse Binnenlandse Zaken Geert Bourgeois of dat eigenlijk wel kan, eentalig Vlaamse straatnaamborden in de faciliteitenstad Ronse.

Ha ja, want beters heeft zo’n (met ons Vlaams geld) vetbetaalde miljoenenmandataris in tijden van hoge werkloosheid en crisis daar niet te doen. Vragen stellen over godbetert een verloren half straatje aan de achterkant van het koning Albertpark in Ronse… Zonder zich ook maar een keer af te vragen of hij voor zichzelf beter geen andere GPS kiest zodat hij zich voortaan niet langer van parlement vergist.

Wat ik me hierbij dus vooreerst afvraag is wat zo’n meneer van het Front des Francophones in het Vlaams Parlement verloren heeft. Stel dat Filip Dewinter in het Waals Parlement morgen van zijn megabakkes gaat geven over pakweg de afwezigheid van Vlaamse straatnaambordjes…. in de faciliteitengemeente Flobecq… Het kot ware te klein, ik zweer het u. Vloesberg gelijk dat wij hier zeggen, dat is toch onze zeer nabije parochie van Waals president én geboren Ronsenaar Rrrrudi Demotte.

En dat ze mij hier ook niet komen zeiken over die zogeheten voorbeeldige gastvrijheid van een dorpje als Frasnes alwaar stokebrand Jean-Luc Crucke tegelijk grote viertalige welkomborden plaatst en voor de rest eentalige straatborden. Ah ja, want Frasnes is toch géén faciliteitengemeente? Zo is het gemakkelijk, natuurlijk. Zogezegd de tolerante uithangen maar ondertussen wel openlijk staan stoken omdat de minister van Onderwijs Smet gewoon zijn eigen Vlaamse onderwijscontrole wil op Vlaams grondgebied, Franstalige schoolkes in Ronse dus inbegrepen. Waar moeit zo'n Jean-Luc Crucke zich mee. (Vlamingen hoorden tijdens de 'Mars op Brussel' voor minder de legendarische kreet 'Keer Naar Uw Dorp!')

Hoe dubbelzinnig en sluw kan je zijn met je gestook? Jean-Luc Crucke is het. Als het moet, komt hij hier zelfs zijn collega Luc Dupont tot op de publieke banken van onze gemeenteraad zitten uitdagen met een smile van: Ronse kan me gestolen worden. Wat hier voor mijn carrière telt is dat ik de Ronsenaars (ook de Franstalige) kan bezigen voor mijn profiel als bezige bonze van de MR. En ondertussen geef ik Rudi Demotte en Elio Di Rupo mooi het nakijken in het Henegouwse. Op de kap van de Ronsenaars. Andermaal.

Wat we nu nog missen, om het hele verhaal rond te krijgen in deze ouderwetse groteske, is nog eens zo’n nepuitzending van de RTBF over een Vlaamse staatsgreep. Met grenscontroles in D’Hoppe en miradors aan de Radar. ’s Jonge ’s jonge. Waar zijn we toch mee bezig in dit land? Met het nietig laten verklaren van manifeste miljardenfraude wegens procedurefouten dus.

*

Bon, Bourgeois vindt het hoe dan ook best wel kunnen zo'n eentalig straatnaambordje in Ronse. Als er dus iemand echt scoort vandaag, dan is het wel cultuurschepen Joris Vandenhoucke. En met hem het hele stadsbestuur van Ronse. Eentalige straatnaamborden in Ronse, het kan perfect. Voilà zie, zo horen we het ook eens van een ander.

Cyprianus geniet nu al de historische eer om de eerste te zijn, de rest van de straten volgt. Een stoet van straten. Dankuwel meneer Van Eyken. U heeft erom gevraagd. U wou klaarheid. U krijgt ze. Tweetalige mededelingen kunnen hier alleen nog bedoeld zijn voor sommige hardleerse Ronsenaars zelf die, na vijfenveertig jaar faciliteiten, nog geen minuutje de tijd gevonden hebben om zich aan te passen aan de Vlaamse identiteit van Ronse… Wat dat betreft zijn ze inmiddels 'in snelheid’ gepakt door de allochtonen van inmiddels al derde generatie die ondertussen dus wel al perfect de Nederlandsche taele machtig zijn. Zie schepen van integratie Nedia Gmati-Trabelsi.

Over al zijn mededelingen aan niet-Ronsenaars (en straatnaamborden zijn er natuurlijk niet enkel voor Ronsenaars) beslist Ronse zelf en dat is dan vanzelfsprekend in de Vlaamse bestuurstaal van deze stad. Voor de zoveelste keer immers herhalen dat Ronse voor de bestuurders een Vlaamse stad is met (desgewenst en op aanvraag) faciliteiten voor die enkele hardleerse Ronsese Nederlandsonkundige bestuurden. Oppositieraadslid Rudi Boudringhien vindt desondanks dat èlke minderheid in Ronse recht heeft op straatnaambordjes in eigen taal. Of Rudi hiermee dan ook bijvoorbeeld het Arabisch beoogt, ik vraag het aan. Zo blijven we bezig, Rudi. (Morgen misschien zelfs in het Ukulelees waarom niet? Ien Ronse ees dat iet).
*

Wat me als Ronsenaar zorgen baart, is echter dit. Haalt Ronse dan eindelijk ’s het Vlaams Parlement. Gaat het dan nièt over de zo nodige ontsluiting. Gaat het dan nièt over de N60 die stopt in Nukerke. Gaat het dan nièt over rivierslib in de wateren van het Muziekbos. Gaat het dan nièt over de nu al jarenlang georkestreerde inwijking van eentalige quart mondiens uit Wallonië en Franstalig Brussels allochtonië.

Gaat het dan wèl over dat halve straatje van Cyprianus de Rore. Bijna schreef ik: Cyprianus van Rore…Een half straatje. Weldra gevolgd door een hele stoet van straten. Welkom in Ronse, tolerante, taalhoffelijke stad voor mensen die niet, zoals de Rore, van gisteren zijn. Wie hier de weg kwijt is, mag het ons altijd vragen in alle talen en tekens en gebaren. Parce que l'on ne voit bien qu'avec le coeur, monsieur Van Eyken.