06 juli 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

RONSE IN DE WERELD
DE WERELD IN RONSE


Er zijn er die als Nieuwe Ronsenaars vanuit de hele wereld hun geluk komen zoeken in Ronse. En er zijn die omgekeerd hun Ronsese roots verlaten om elders in de wereld hun nieuwe stek te vinden. Het geeft tegenwoordig levendige discussies. Moet je als Ronsenaar forever blijven hangen in dit groenige dal? Of moet je integendeel maken dat je als de bliksem ‘get out of this place?’

Je kan ervoor kiezen om als Ronsenaar van je stad zelf de hele wereld te maken en hier dag na dag te werken aan de Renaixance. Je hoeft daarbij helemaal geen oogkleppen op te zetten voor wat er buiten het dal gebeurt, je kan best ondertussen de wereld verkennen om hier telkens weer terug te keren naar je thuishaven, liefst zonder Mexicaanse griep. Of je kan integendeel tot in de verste uithoek van de wereld je nieuwe definitieve stek elders gaan zoeken maar er dan wel tot je laatste dag je stad steeds met trots en fierheid blijven promoten.

Tuupe vuir Ronse

Dit alles is de snelgroeiende essentie van ons streven Tuupe vuir Ronse: Vastberaden gedrevenheid, in Ronse zelf. Fidele verbondenheid met Ronse, overal elders.

Dat je dus helemaal niet hoeft te kiezen tussen of Ronse of elders om een Ronsenaar te zijn met een hart dat klopt voor Ronse, bewijst het nieuwe Ronsese Stadsmagazine ‘Randeevoe’ met een ludieke flyer die dit weekend ook zonder het minste zwoele zomerbriesje toch tot op mijn schrijfdesk kwam neergedwarreld.

Op de ommekant van de antwoordkaart kan je invullen of je Ronse 'fenomenaal’,‘super’ dan wel 'fantastisch’ vindt. Het is alvast eens een welgekomen, andere soort ‘lezersenquête’ dan die chagrijnige stoet negatieve en oppervlakkige snelvragen omtrent Ronse die we als alom vermaledijde Ronsenaars de jongste jaren telkens weer op nieuw in de maag kregen geramd. Met de 'enquête' kan je overigens een magnum bubbelfles winnen. Zeer toepasselijk prijsje. Al was het maar om aldus zelf bij te dragen tot de vrolijkheid in deze bruisende stad. Vraag het maar aan Mega Mindy. Heu, zelf vind ik Ronse zelf gewoon Magnum:

‘n Stad gelek dat er
gien ander ees,
da vok van doer zeeg moer
da’ t doer de suirte ees.