10 juni 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

TUSSENTIJDSE BALANS VAN DE HEROPSTANDING
START SPREADING THE NEWS : RONSE IS BACK

DE JONGE RIDDERS VAN DE RENAIXANCE


Tegenover het sluipend gif van de afgezaagde negatieve ‘intoxicatie’ al dan niet met extremistische bijbedoelingen en een vet mandaat als persoonlijk resultaat, hieronder een tussentijdse evaluatie van de Renaixance. We zetten hierbij alle elementen op een rij die dag na dag elk hun steentje bijdragen tot de heropstanding van onze geliefde stad die we ‘tuupe’ met de jonge generaties betrachten.

De aansluiting van die talrijke jonge Ronsenaars op onze droom van een anders en beter Ronse , hun enthousiasme en hun massale aansluiting - ondermeer via Facebook - is voor ons alvast zo lichtgevend als duizend schitterende lichtjes in het donkerste Ronsese dal. Al die jonge ridders van de Renaixance tuupe brengen ons de beste garantie dat de Renaixance zoveel meer is dan een droom maar integendeel een realiteit die stoelt op daden en feiten.

Speciaal voor hen hierna een overzicht van wat Ronse nu al te bieden heeft en van wat er zit aan te komen. Aan hen om dit samen met ons hier in Ronse zelf en overal elders uit te dragen, te steunen en verder in te vullen met hun nieuw en aanstekelijk voluntarisme voor Ronse.


1. Een nu al grotendeels gerenoveerde binnenstad met, op en om de Markt, een florissante horeca en tal van nieuwe zaken.
2. Het Rosco, een parel van een sportcentrum met annex een voetbalstadion zijn naam waardig, rijke sportaccomodatie en straks een Finse looppiste.
3. Een volwaardig assortiment bekende grote winkelketens aan de Snoecklaan en de renovatie van de grote voedingsketens (Aldi, binnenkort Colruyt en tevens Delhaize aan de Steenbrugge).
4. Een Starterscentrum voor Bedrijven aan de Zonnestraat dat er de oude industriële site definitief zal verzoenen met een nieuwe bedrijfsgerichte Ronsese toekomst.
5. Een nieuwe ambachtelijke zone die mooi zal aansluiten op de geplande doorsteek van de N-60.
6. Het bouwrijp maken van de Kloef en de start van woonverkoop voor 225 nieuwe woningen voor tweeverdieners.
7. Diverse geplande privé-investeringen. De Acte op de Markt, de heropening van de Replay, een geplande nieuwe horecazaak met flats tussen Pinel en Hotel Amour, een nieuw winkelcomplex in de Peperstraat, flats met restaurant aan het station.
8. De renovatie van de Steenbrugge met, naast geplande invularchitectuur door De Nieuwe Haard, belangrijke privé-investeringen door het notariaat Jan Goeminne en de heraanleg van de Steenbrugge tot voorbij Delhaize door de stad Ronse.
9.De Nieuwe Leie als eigentijds Cultureel Centrum gekoppeld aan een herbestemming voor De Brouwerij.
10. Portus, pracht van een privé-investering met infrastructuur voor meetings, bedrijven-events en tal van activiteiten.
11. Hotel Remington, als bijzonder moedige en geslaagde privé-investering van een voormalige burgermanswoning door de bekende gelijknamige Salons Remington.
12. Heraanleg van Broeke met aangepaste infrastructuur voor de wijkschooltoegang en aandacht voor omwonenden en fietsers.
13. Meer dan 5 miljoen euro investeringen door Europa, Provincie en Vlaams Gewest in het voormalig hospitaal voor de renovatie en herinrichting als Innovatiecentrum voor Textiel en de Ondernemingswereld.
14. Herinrichting van het voormalig Vredegerecht door het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen.
15. Opkoop en samenvoeging van kleinere winkelpanden in het centrum en uitbouw tot grotere oppervlakten met de geplande doorverkoop en prioritaire aantrek van tenminste vijf nieuwe winkelketens.
16. Geplande renovatie van de Oude Vrijheid (Site Sint-Hermes) met doorsteek van Markt tot Marktje.
17. Aanpak van Klein Marktje en aansluiting op de Wijnstraat.
18. Intens groenbeheer met originele opsmuk van parken, intense bebloeming en de titel voor Ronse als Bloemenstad.
19. Erkenning van zowel de Fiertel als de Bommelsfeesten tot immaterieel Vlaams Erfgoed.
20. Bijzonder rijkgevulde activiteitenkalender met behalve de reeds genoemde toppers van Fiertel en Bommels een schitterende Kerstmarkt, Ronse Op Scène, Bruulconcerten en tal van occasionele events zoals het zeer geslaagde Historia Mundi en het succesvolle Belgisch Kampioenschap.


Natuurlijk blijft er een schaduwkant. Voornamelijk in verband met de veiligheid. Plus de gebrekkige of alvast ontoereikende dialoog met een deel van de nieuwe Ronsenaars. Natuurlijk is de weg naar Renaixance lang en is de heropstanding een werk van alle dag. Maar de roep van de nieuwe generaties om er samen voor te gaan, klinkt almaar luider tegenover diegenen die Ronse en de Ronsenaars eerst hebben geïsoleerd door hun fusieverbod, dan hebben verweesd en verwaarloosd en bijna gewurgd met hun nationale voogdij, tenslotte hebben vernederd met beledigende hersenkronkels als ‘minst leefbare stad van Vlaanderen’. Tuupe vuir Ronse. Niemand zal de nieuwe Ronsenaars tegenhouden op hun weg samen naar de Renaixance.