24 november 2008

BEAU MONDE

KASTEEL PORTOIS WORDT PORTUS


‘Portus’ is de naam waarmee het voormalige ‘Kasteel Portois’ aan het Malanderplein vanaf vandaag een nieuw leven begint als Congrescentrum. Het gebouw, dat ooit toebehoorde aan advocaat Michel Portois, een telg uit de bekende textielfamilie die het ooit tot voorzitter van de Handelskamer schopte en in die hoedanigheid ook als een alom gewaardeerd getuige figureert in de stukken over het bewogen proces Vindevogel, is nu eigendom van Philippe Clarijsse (van de brouwerij ‘Felix’ uit Oudenaarde). Die verhuurt het gebouw op zijn beurt aan zakelijke duizendpoot Koen Lecluse uit Dilbeek. Lecluse is in één van zijn vele levens zaakvoerder van de rioolruimersmastodont Innovec en naar verluidt ‘een man van tien nieuwe ideeën per uur’ die zijn hart verpand heeft in en aan Ronse.

Hij leidde ons zaterdag rond in de totaal gerenoveerde patriciërswoning die nu is omgetoverd tot een parel van een Congrescentrum voor bedrijven en organisaties en voorzien werd van de meest moderne accomodaties. Tot en met airco en internetaansluitingen alom.

Aan de ‘sociale geschiedenis’ van het gebouw herinnert nu enkel nog dit ‘twijfelachtige’ opschrift boven de schouw in één van de salons waar op de gezondheid van de wevers bijwijlen oude Port werd gesavoureerd: ‘Arbeid verheft het volk’.

Althans: zolang fabriek of bank niet in vereffening gaan…

‘Portus’ is als idee en als realisatie een schitterende aanwinst voor Ronse. Een mooi stuk erfgoed krijgt een nieuwe interessante bestemming. Dat kan ons als Ronsenaars alleen maar verblijden. Succes gewenst. Directeur van Portus is Chantal Suys.

Info: 0800 11 422 en 055 300 226
info@portus-ronse.be en www.portus-ronse.be