21 november 2008

BEAU MONDE

ONWEERSTAANBARE LEUTEHoe doe je het als Koen Crucke beter dan Luis Mariano?
Hoe verras je als kunstenaar Thierry De Cordier nog, na Leonardo da Vinci?
Hoe interpreteer je als Nigel Kennedy Johann Sebastian Bach?
Hoe breng je als VTV ‘Oscar’, waarop Louis de Funès zijn smoelwerk heeft gesmeten?

Door voluit te bouwen en te vertrouwen op nieuw aanstormend talent. Door dat perfect te mixen met al het toneelmétier dat VTV rijk is. Regisseur Maarten Carlier slaagt er met zijn zorgvuldig uitgekiende ‘Oscar’-aanpak aldus in de gendarme van Saint-Tropez volkomen te doen vergeten.

(Maarten is vannacht zelf peter geworden van de 'Oscar' van zijn zusje. Fictie achterhaalt werkelijkheid altijd en niks is sterker dan de verbeelding aan de macht. Doch dit terzijde.)

Maarten Carlier maakt van ‘Oscar’ de pretentieloze theaterkomedie die de concurrentie aankan met de huurvideo ervan in je huiskamer. In een afgeladen volle Volksbondzaal zal dit puur amusement, zeker weten, gelardeerd worden met bulderende lachbuien er bovenop.

Het hoge Woody-gehalte van Fabrice

Om die te verwekken kunnen Fabrice Donkerwolcke en Wim Van Coppenolle dan ook ongehinderd hun ding doen. Wie Fabrice Donkerwolcke eerder bezig zag, kent zijn hoog Woody Allen-gehalte al langer. Zijn onnavolgbare mimiek plus stemvast gezang maken van dit natuurtalent bijvoorbeeld ook al een onmisbare topper bij de Gevuigoode Mandolienen.

Met de prestatie die hij hier in deze Oscar dan weer als acteur neerzet, sluit hij naadloos en definitief aan in de rij van de sterke VTV-dragers. Deze keer aan de zijde van brother en sister Wim & Ann Van Coppenolle, zelf al langer van alle theatermarkten in de Volksbond thuis en ook nu weer in optima forma.

De Toverdoos van Wim

Waar Wim Van Coppenolle het allemaal vandaan haalt, is me een raadsel. Misschien ligt het aan die onbegrijpelijke mix van tegelijk zoveel talent plus recht evenredige zelftwijfel die alleen de groten gegeven is en tot steeds beter drijft.

Uit zijn toverdoos diept Wim ook deze keer alweer een onwaarschijnlijke acteerprestatie op die de grootste knorpot onbedaarlijk aan het lachen brengen zal.
Bijvoorbeeld alleen maar met zijn manier om ‘Ik ben koekoek’ op de zaal los te laten. On-weer-staan-bare Wim. Herinner je in Tavi zijn: ‘M’heen ne zot gevonden!’

Héél héél sterk vond ik bij de generale repetitie gisteren ook zijn prachtige verborgen hommage (enkele seconden maar, als zag je plots een cameo-verschijning) aan de meester van de Franse slapstick. Dat spoken met de handen boven de telefoon: magistraal.

Le Nouveau VTV est arrivé

En dat grote werk wordt stevig onderbouwd door een fris, bont, verkwikkend, grappig, vrolijk, charmant gezelschap bevolkt door Karen Wilpart, Febe Pieters, Caroline Verschelden, Alexandra Baekelandt, Werner De Ruyck, Maarten Michels en Maarten Wemel. Ze maken met zijn allen van 'Oscar' een onvervalst theaterfeest dat je even de barre tijden doet vergeten.

Premiere zaterdag 22 november om 20 uur. Nog tot 6 december.
Reserveren via VTV-reservatielijn 0478 888 444 of via www.teatervtv.be