17 juni 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR

TEGEN AL HET DOEMDENKEN IN

HERGEBOORTE VAN DE BINNENSTAD

INVESTEERDERS EN JONGEREN

KIEZEN RESOLUUT VOOR RONSE


'Er broedt hier iets in deze stad. Ik woon in Oudenaarde. Maar voor het sociale leven ga ik meer naar Ronse dan hier in Oudenaarde zelf. Had ik dat geweten..Als ik zoiets hoor, nota bene van een Gentenaar die naar Oudenaarde is verhuisd, dan weet ik dat Ronse goed bezig is!’ Dat schrijft me vanuit Barcelona de jonge Ronsese Erasmus-student Christophe, een fidele lezer van deze blog.

Ik citeer hier graag uit de mail van Christophe omdat hij één van die vele jonge mensen is die me tegenwoordig steeds vaker spontaan melden dat ze voluit kiezen voor Ronse en dat we ‘tuupe’ voor Ronse moeten doorgaan met erin te geloven. Omdat ze Ronse een leuke, boeiende stad vinden in een schitterende groene omgeving.

Inderdaad, alle doemdenken van hier en vernedering van elders ten spijt, kan niemand nu nog voorbij aan het feit dat Ronse ten alle kante hard werkt aan de Renaixance. Wie Ronse bezoekt en achter de hardnekkig gecultiveerde clichés wil kijken, die ziet hier eerst en vooral een prachtig heraangelegde Markt en binnenstad. Het commerciële centrum kan dan inderdaad onder druk staan, tegelijk komt het nieuwe koopcentrum aan de Cesar Snoecklaan helemaal tot leven. En ook dàt is Ronse.


Onder onze ogen : de geboorte van de nieuwe stad

Mèt het beoogde resultaat. Want na deze geslaagde renovatie van de straatinfrastructuur beleeft het hart van de stad nu op vele plaatsen een echte hergeboorte van zijn woningpatrimonium. Fabrieken worden lofts. Nieuwe eigentijdse appartementen schieten overal als paddestoelen uit de grond. Burgerswoningen worden gerestaureerd en krijgen een nieuw bestaan.

Privé en overheid vullen hier elkaar perfect aan. Met nieuwe sociale invularchitectuur krijgt de binnenstad gaandeweg een nieuwe meer eigentijdse aanblik. Zopas opende minister Marino Keulen het fijne project Spillegem-Oude Vesten met 25 huurappartementen. De Nieuwe Haard is nu definitief afgestapt van de oude woonkazernepolitiek. Wat we nu zien, in de Ninovestraat, aan de Bruul en elders oogt mooi en is verzorgd. De sociale maatschappij bouwt nog 7 dergelijke eigentijdse huurappartementen aan de Veemarkt en renoveert 27 huurappartementen in de Bredestraat. In de Wijnstraat komt er een vervangingsbouw met 8 koopappartementen, aan het Delhayeplein 11 koopappartementen , in de Kruisstraat 15 koopwoningen en 19 huurappartementen. Dit staat los van de meer dan 100 woningen die voorzien zijn achter de Familia en die doorlopen tot aan de Kruissens.

De Nieuwe Haard gaat echter tegelijk de strijd aan tegen de verloedering van het bestaande patrimonium. Zo komen er aan de Floréal 72 nieuwe wooneenheden gezet, na afbraak van 61 oude.

Privé Projectontwikkelaars veroveren Ronse

Sociale invularchitectuur die het imago van Ronse bestendigt als steuntrekkersstad met hoge werkloosheidsgraad? Wie ook hier verder kijkt dan het cliché, ziet dat dit argument niet langer kan worden volgehouden. Want naast de ambitieuze politiek van de Sociale Bouwmaatschappijen ontdekken ook steeds meer privé projectontwikkelaars Ronse.

Het imposante appartementencomplex aan de Hoge Mote is bijna klaar. Het belangrijke kantoor van Ernst & Young vond er inmiddels al een onderkomen.

Ht volstaat om de aanbiedingen van immobiliënkantoren te consulteren om te merken dat er overal in de stad privé appartementencomplexen gepland of al opgetrokken worden. In die mate dat er in kennerskringen al gevreesd wordt voor een overaanbod. Overal wordt er privé gepland en gebouwd. Het Neckebroeckproject aan de Ellezelestraat, Aan de Coupl’ Voie, de Hoogstraat, parking Delhaize.

Er zijn plannen voor de ombouw van een historisch gebouw tot seminarielocatie. Een project van Willy Naessens aan het station. En dan hebben we het hier even niet over de 230 wonigen van De Kloef.

Ook horeca en kleinhandel gelooft er weer in

In de Joseph Ferrantsraat is onlangs een nieuw Hotel geopend. We signaleerden vorige week al de komst van een nieuwe Brasserie annex eetgelegenheid en lokalen op de Markt. De Globe zal binnenkort weer openen, zo vernemen we uit goede bron. Pizzazaken (Hoogstraat) hier, delicatessenwinkels (in de voormalige Charcuterie Ardenaise) daar.

Het is wachten op de plannen van de eigenaar van het gebouw naast Hotel Amour. De stad Ronse plant zelf de doorsteek van Markt tot Marktje naast de Harmonie via de stadsgarages. En met de expo rond De Vrijheid van Ronse is de start gegeven van de renovatie van het hele historische gedeelte rond Sint-Hermes en oude Sint-Martinus.

Het wordt dus hoogtijd dat de traditionele beschimpers van Ronse de wording van dit nieuwe Ronse onder ogen willen zien. Tegen al hun doemdenken in worden ze hier in de binnenstad nu al teruggefloten door al die investeerders, projectontwikkelaars, horeca-ondernemers en jonge mensen die aan het doemdenken geen boodschap hebben en die integendeel resoluut kiezen voor Ronse.