11 april 2008

DAG BOEKENEn de simpele stap van een eenvoudig, moedig mens is niet deel te nemen aan de leugen, geen leugenachtige handelingen te ondersteunen. Laat de leugen in de wereld komen. Laat ze zelfs over de wereld heersen. Maar niet dank zij mij. Voor kunstenaars en schrijvers is het echter mogelijk meer te doen: zij kunnen de leugen overwinnen. In het gevecht met de leugen heeft de kunst altijd overwonnen. En ze zal altijd overwinnen. (Aleksandr Solzjenitsyn, Nobelprijs Literatuur)

‘Schoonheid zal de wereld redden.’ (Fjodor Dostojevski).

‘Is de mens zoals hij zich voordoet aan een astronoom, een klein klontje onzuiver koolstof en water dat rondscharrelt op een onbelangrijke planeet? Of is hij zoals Hamlet hem ziet? Of misschien beide tegelijk?’ (Bertrand Russell, History of the Western Philosophy).

‘Over de goden weet ik niets. Niet of ze bestaan. Niet of ze niet bestaan. En niet hoe ze eruitzien. Veel zaken staan deze kennis in de weg: de moeilijkheidsgraad van het onderwerp en de korte duur van het menselijk leven. De mens is de maat van alle dingen.’ (Protagoras).

‘Kunst is gekkigheid en waard wat de gek ervoor geeft’. (Wim T. Schippers).

‘Wat we eigenlijk nodig hebben, is verandering van geest, niet van horizon.’ (Seneca).

‘Wij wegen de materie. Wij meten haar. Wij ontleden haar. En als we na al deze grove bewerkingen nog een stapje verder willen gaan, vinden we in ons machteloosheid en voor ons de afgrond.’ Voltaire (Dictionnaire Philosophique).

‘Er zijn dingen we kunnen weten omdat we ze kunnen bewijzen. Er zijn dingen die we weten zonder dat we ze kunnen of hoeven te bewijzen. En er zijn heel veel dingen die we nooit zullen weten. (Zhyang Zi, Chinees tijdgenoot van Aristoteles).

‘De filosoof is beschouwelijk als de beeldende kunstenaar. Meevoelend als de gelovige. Causaal als de man van de wetenschap. Hij probeert alle tonen van de wereld in zich te laten nagalmen en deze samenklank uit zichzelf naar buiten te brengen in begrippen. ‘ (Nietzsche).

‘Vertrouw op je eigen verstand dat je de mogelijkheid zal geven nog beter te worden dan je al bent. En vertrouw op je intuïtieve liefde die je de weg zal wijzen naar goed gezelschap.’ (De hedendaagse filosoof Fernando Savater tot zijn vijftienjarige zoon).