12 november 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR


KRONIEK VAN DE GEMEENTERAAD

LE CHAGRIN DES RENAISIENS


ZIJ ZIJN DE MANNEN DIE DE LAMPEN ZIEN BRANDEN


Het is ook nooit goed. Als er dan wat aan gewerkt wordt om die allochtone kinderen via taalactiveringsprogramma’s in na-schoolse begeleiding wat beter Nederlands bij te brengen, wordt er aan de ene kant van de oppositietafel door Tom Deputter tot bij de - bevriende blauwe - reprimanderende gouverneur over gezaagd dat de begeleiders… geen examen Frans hebben afgelegd. Aan de andere kant (door Erik Tack) dat één van die begeleiders ‘van horen zeggen’ onvoldoende Nederlands kent.

De achtergrond die er bij dit oeverloos geëmmer niét bij verteld wordt is: chagrijn.

Chagrijn omdat iemand uit de blauwe periferie zelf een benoeming is misgelopen. Chagrijn (bij Het Vlaams Belang) over ongeveer alles wat allochtonen doen en laten in Ronse: trouwen en dan op toeterende auto’s door de stad toeren. Parkeren in de Kruisstraat. Op stadsbanken allochtoon zitten te wezen. Allochtone baby zijn in kribben en aldus statistieken aandikken.

Dat het feestelijk getoeter veel minder hinderlijk is dan de airco op het dak van de Kliniek der Zusters van Barmhartigheid, dan de loeiende ambulances die op zondagochtend door de lege straten van Ronse gieren, dan het klokkengebulder van Hermes (voortaan pas vanaf 9 uur) maakt allemaal niet uit.

Nee: allochtonen horen volgens de lieve minzame mevrouw Modde van het Belang die helemaal geen raciste is niet langer dan vijf minuten hun ouwe Peugeot-camionette te parkeren in de Kruissens als ze hun maats in de foyer muntthee willen opgieten uit lange gietkannen.

Dat is volgens de lieve minzame mevrouw Modde die helemaal geen raciste is, (eerder al bekend van haar uitschuivers), tenzeerste hinderlijk voor mensen die een volkorenbrood willen, of een Martino en die daarvoor tot ver voorbij de Royal Canin moeten om hun wagen kwijt te geraken. Behalve wanneer het de ramadan is, zo zegt de lieve minzame 'ramadame Modde' die helemaal geen raciste is: dan staan er veel minder wagens voor het Tunesisch Centrum.

Jan Foulon, voorzitter van de raad, merkt fijntjes op dat de lieve minzame mevrouw Modde die nochtans helemaal geen raciste is en zich sebiet verexcuseert dat ze, misschien weet ze dat zelf niet, er volgens de wetten van het Belgische volk die ze trouw gezworen heeft als raadslid eigenlijk een klein beetje heel ver over zit. En hij hoopt op volgende keer beter.

Als dit dus, beste lezer van De Benieuwde Ronsenaar, het debat der gekozenen van Ronse is dat Ronse uit de put helpen moet, dan zijn u en ik nog niet thuis.

Maar dan hebben we het vanavond avondvullend wél gehad over de modder die volgens Rudi Boudringhien veel te lang in zijn eigen Leopold Sturbautstraat blijft liggen, na werken. (‘Vraag het maar aan de wijnmarchand waar ge als bestuurders uw wijn gaat halen.’)

Over borden die door Tak, (niet door Tack: door het Taal Actie Komitee) zijn overschilderd en wat moet dat de Ronsese gemeenschap allemaal niet kosten? (Vraag van Eric Van der Eedt).

(‘En gaan de daders een proces aan hun broek krijgen?’)

En apropos, waarom moeten de Ronsenaars zichzelf in Frasnes gaan laten verbranden. Waarom kunnen we ons bijvoorbeeld niet hier in Ronse zelf het vuur aan de schenen laten leggen? (Vraag van Erik Tack).

Want: wat we zelf verbranden, verbranden we beter.

En waarom blijven de lampen branden in het Burgerlijk Hospitaal als het gebouw daar toch niet meer gebezigd wordt? (Vraag van Tom De Putter).

En hebben de Bruulconcerten nu minder gekost nu we ze zelf organiseren? (Vraag van Erik Tack)

Het zal wel zijn: de helft van de tijd waren er geen.

En hoe zit dat trouwens met de subsidiëring van die 14 na-schoolse begeleiders?(Vraag van Tom Deputter).

Hoe die betaald worden? OCMW-voorzitter en schepen van Ambtswege Pol Kerckhove zal het ons sebiet eens allemaal deskundig uitleggen zie: 12 sociale Marybellen en 2 activa .

(‘Maar het waren beter allemaal sociale Marybellen geweest, want sociale Marybellen kosten minder.’)

En zo weten u en ik dus vooral dat Ronsese politici er niet in slagen zichzelf tenminste één avond per maand te overstijgen in bijvoorbeeld een debat dat een ietsepietsje verder reikt dan eigen profilering of partijbelang.

Tenzij vanavond dan toch Leander De Cauter. Die vraagt terecht een billijke tegemoetkoming voor de 428 gezinnen die 4000 tot 6000 euro gaan moeten betalen voor de zonering van het afvalwater. Ze hebben er in het schepencollege al over gehad, zegt schepen Yves Deworm. Zijt dat zeker.
(‘En we gaan ne keer iets moeten beslissen’).

Ha bon.

Wanneer je de hele avond dit lamentabel gekrakeel door een totaal ondermaatse geluidsinstallatie hebt ondergaan, begrijp je waarom Ronse... ‘geen beter oord is zoals bijvoorbeeld Oudenaarde’.

Dixit schepen Nedia Gmati-Trabelsi in haar eerste lapsus. Je bent nooit te jong om te blunderen.

Volgende keer beter. Het zal nodig zijn.


(Illustratie: Ensor. Maskers).