01 oktober 2007

DAG BOEKEN


In de bomvolle arena (mesdames messieurs 25.025 aanwezigen vanavond dank u voor uw komst merci de votre venue) lopen gladiatoren die Polak, Wassilewski, Hassan, Biglia, Boussoufa en Zitka heten.

‘Anderlecht, champion de mes couilles!’ scanderen ontblote tattoo dikbuiken in kooien aan de rechterflank. Vanuit Karolingische contreien zijn ze in zebragestreepte busladingen naar hier verkast om te kelen dat Anderlecht ‘un public de merde’ is. Dat lucht eventjes op van al het stedelijk gesjoemel ter plekke.

‘Mon ami we zitten in serieuze difficulteiten’, zucht mijn linkerbuurman op zitje 130 tribune H Ingang 2. Het lijkt erop of hij alle boetieken met Anderlecht-parafernalia geplunderd heeft. Doet me denken aan Charles Goebeert, de enige echte sandwichman van Club Ronse. In Martinifles met wankele tred over het Park Lagache.

Doch dit is Anderlechtland. Het zoontje van mijn buur, ook al netjes in Anderlecht-trainingpak klaar voor voetbalroem, hangt vervaarlijk over het hekwerk van de tribune. Droomt van zijn stek in de eerste ploeg, ter vervanging van de feilloze De Schacht. 'Asterix chez les mercenaires.' De droom van de vaderfiguur wiens voetbalcarrière stokte, bij de reserven van Daring Molenbeek.

‘Alle echelons skuun omhuug, ticheke. ET ALORS DROIT DEVANT AU BUT!’

Als het plan van papa mislukt, belandt ticheke met de overige Die Hards in ‘Cafe Le But.’ Keelt hij na de match met de anderen:

‘MAUVAIS LES MAUVES!

(Ik denk met krop in de keel terug aan de onvergankelijke heldendaden van mijn persoonlijke pubergoden. Polle ‘Gazon’ Van Himst. ‘Lorenzo’ Verbiest. Wilfried ‘de Puzze’ Puis. ‘Jefke’ Jurion. ‘Poep’ Hanon. En last but not least de Ronsenaar ‘Zorro’ Jacky Stockman. Drie goals tegen den Brésil. Zorro est arrivé. Ha bon.)

Keeper Zitka mikt zijn megabakkes in de lens van Photonews. Legt zichzelf hiermee in de scoop voor de gazetten. Schreeuwt al het opgekropte ongenoegen om het verlies van de ploeg van zich af tegen zijn ‘ploegmaat’ Hassan. Ge kunt godverdomme zien dat ge gelijk ik de supporters gaat groeten of ge kunt in Egypte blijven de volgende keer! Maar dan in het Zitkanees.

(Halverwege de eerste helft zie ik deze Zitka relaxend op zijn zitkavlak. Vervaarlijk ver voor doel. Even later komt hij riskant uit na een te korte terugspeelbal van Pareja, kantelt de match. De Anderlecht-goalie die vorig jaar de titel redde is nu de pineut van de stuurloze schuit. J’ai un petit problème dans ma plantation).

‘Weete gij wel dat dienen tiep hier een miljoen en een half per maand frank verdient?’ sakkert mijn buurman omtrent de systematisch klungelende Van Damme.

‘ES KE JEE PAS RAISON?’ zingt Lange Jo Jo, opgewekt als een Jules César die net Gallië heeft veroverd.

Alles wordt hier gesponsord door Fortis en andere rond het stadion dansende lichtreclames die van de spelers figuurtjes uit het kickerbiljart maken.

‘OUI TU AS RAISON!’ beamen 25.025 kelen.

Min de halfblote zebrabusladingen.

‘ANDERLECHT! ANDERLECHT!
ANDERLECHT SAMPION!'

Het radionieuws van de avond is dat trainer Frank Vercauteren NIET ontslagen wordt. Weeral niet. Al zit zijn kredietkaart tegen de limiet. Donderdag winnen tegen Rapid Wien. Sinon: ‘Bye bye Frankie’.

ESKE JEE PAS RAISON?
OUI TU AS RAISON!

‘Dag Boeken’. Copyright Stef Vancaeneghem.