13 juli 2007

BLOG BOEK


1.Et on démarre une autre histoire. Blog Boek. Impressions sans impression. Hoe vaak merk ik dat Frans zich prachtig leent tot dubbele bodems en lekkere woordspelingen. Pour un bon mot, je donnerais ma peau.

2.Anders dan in mijn brievenroman ‘Vader Dag’, anders dan in de literaire terugblik ‘Sterrenkijker,’ neem ik je hier voortaan mee, lieve lezer, tot ver voorbij de grenzen van het kleinburgerlijk fatsoen.

Achter hun halve waarheden en hun hele leugens. Achter hun schone schijn van geprefabriceerde perceptie. Welkom in het land van de Brelesque en de rebellie.

Ni Dieu, ni maître. Noch broodheren noch opdrachtgevers. Maar samen onderweg. Op zoek naar het goede, het ware en het schone van mensen voor elkaar.

Als dit ons Utopia is, dan gaan we ervoor. Op naar ons land van dromers. Wij, de vermaledijde naïeve kloten. De tedere anarchisten. Loin des gens d'argent et des méchants. Ver van hun kleinburgerlijke bekrompen beschetenheid.

Hoog onze harten, vrienden van het (planken)theater, de muziek, de kunst, de poëzie, het vrij onderzoek en de filosofie. Nietzsche lezen (‘De Antichrist’, Nietzsche-Bibliotheek. De Arbeiderspers) kan ons daarbij helpen. Michel Onfray ook (‘Traité de l’Athéologie’. Grasset). Verboden lectuur! Slechte Boeken!

Al moeten ze nu ook niet overdrijven, de papenvreters. Want die Bergrede van Hem: mooi.

Of dan met zijn allen op naar de knotsgekke midzomerfeesten van de Buitengewone Koninklijke Klijpe. Er Luc Dupont eens goed de hoogtevrees van zijn bestaan zien doorstaan, hem de Klijpekerk zien afslieren.

4.Hoge dromen vangen veel wind.

5. Het Nieuwsblad citeert Jan Foulon waarbij hij die tsjeverige zoethouder van hem weer ventileert dat de Werkgroep Hermes Belevingscentrum zogezegd de notulen van het Schepencollege (wie schrijft ze, wie keurt ze goed?) omtrent de presentatie van het Centrum ten stadhuize… fout geïnterpreteerd heeft.

Schoolvoorbeeld van hoe je de perceptie bij de lezer eerst manipuleert (of in het geval van Jan: machteloos moet toezien hoe dat gebeurt), dan de interpretatie ervan op haar kop draait.

Foute formulering wordt aldus in stadhuiswoorden: foute interpretatie. A d'autres.

6.Op de persconferentie van SK kondigt Jean De Baets aan dat spelers die hun kat sturen naar de trainings voortaan boete krijgen van 25 euro.
Spelers die een gele kaart uitlokken: 25 euro boete.
Spelers met een rode kaart: 50 euro.

Jean ‘preciseert’ dat al dat geld achteraf herverdeeld wordt onder de spelers. Misschien een nieuwe manier om de spelers te betalen: met hun eigen boetegelden..

Ien Roonse
ees daat iet.
Daaden vinde
nieverst niet.

‘Blog Boek’.Copyright Stef Vancaeneghem.