05 juli 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR (128)













JONGE RONSESE VORSERS WILLEN AAN DE SLAG

ZOEKTOCHT NAAR SCHATTEN VAN HERMES

DE RONSESE RENAIXANCE OP HAAR MOOIST


Met de presentatie van het Hermes Belevings Centrum in de Kapittelzaal, is gisteravond - iets eerder dan gepland - in een ronduit positieve sfeer de echte start gegeven voor de meest authentieke Ronsese renovatie sinds jaren.

Voor een gezelschap dat een perfecte staalkaart kan zijn van het Ronse dat er ‘tuupe vuir Roonse’ voor gaat, werd door voorzitter Wim Vandevelde van de gelijknamige werkgroep sereen en constructief aangetoond hoe Ronse van zijn mooiste geschiedenis zijn sterkste troef voor de toekomst maken kan.


Renovatie van de oude historische kern zoals voorzien in het Strategisch Plan. Verwerving en renovatie van de volledige Oude Sint Martinus, waarvan de toren nu al geklasseerd is. Inventarisering en groepering van de kerkschatten van Hermes. Multimediaal Belevings Centrum. Documentatie Centrum voor het erfgoed van het Oude Vrije, zoals voorgesteld door het Ename Expertise Centrum.

Het is allemaal ter sprake gekomen in een open discussie achteraf, vlijtig waargenomen door de voltallige pers.


Gezond verstand

Zowel Congregatie-overste Magdaleen, Fiertelvoorman kanunnik André Dewolf, deken Tjoen, schepen van Cultuur Joris Vandenhoucke, voorzitter van de gemeenteraad Jan Foulon, Spa-meerderheidsfractieleider Leander De Cauter en Wouter Stockman namens Groen, de oppositiefractieleiders Erik Tack (en andere raadsleden) van Vlaams Belang, Open VLD-fractieleider Tom Deputter hadden het…Ronsies belang van deze presentatie goed ingeschat. Ze versterkten met zijn allen de duidelijke wil om hier samen iets moois van te maken met hun nadrukkelijke en constructieve aanwezigheid.
Ook de aanwezigheid van raadslid Ignace Michaux, zelf actief in het Fiertelgebeuren betekende een bijkomende opsteker voor de Werkgroep.

Ook de levendige krachten van de dragende Fiertelgemeenschap tekenden present. Ze lieten zich niet onbetuigd in de geanimeerde discussie achteraf. Het bestuur werd daarbij kordaat opgeroepen de voorstellen omtrent het Hermes Belevings Centrum vooral niet te banaliseren en met bekwame spoed uit te voeren.

Voor de werkgroep was het een hart onder de riem te constateren dat zowel vanuit de geestelijke overheid als vanuit het volkse gezonde verstand het verlangen leeft om de figuur die Ronse doorheen de geschiedenis gemaakt heeft, de vaste stek te geven die hij verdient.

Klap op de vuurpijl werd de onthulling van de imposant mooie ‘Fiertel’ uit de nalatenschap en van de hand zelf van Albert De Cordier die eenieders unanieme verwondering opwekte.

Meteen aan de slag

De mooiste beloning voor de werkgroep kwam er tenslotte verrassend vanuit de Ronsese jeugd. Jonge Ronsese universitaire vorsers uit de rechtstreeks betrokken vakgebieden kunstgeschiedenis en restauratie-urbanisatie boden zich na de voorstelling spontaan aan om de Werkgroep te versterken met hun kennis en meteen en zonder talmen prompt de inventaris van de kerkschatten van Hermes op te starten.

De Werkgroep overweegt nu om een Adviserende Intendant uit de bloeiende Fiertelgemeenschap zelf te vragen deze jonge Ronsenaars te begeleiden op hun tocht naar de vakkundige repertoriëring van Hermes’ rijke erfgoed.

Aan het stadsbestuur om na dit alles voor de proppen te komen met de juiste en beste invulling van de diepste geschiedenis en de rijkste identiteit van Ronse.

Zoveel is elke Ronsenaar nu wel duidelijk. De weg naar de Renaixance vertrekt vanuit de diepste authenticiteit en de eigen identiteit van alle Ronsenaars.