16 december 2006

DE BENIEUWDE RONSENAAR (37)

CECI N’EST PAS UNE FICTION…

VLAAMSE REGERING
BESLIST
AFSCHAFFING
VAN RENAIX

RONSE HEET U WELKOM IN VLAANDEREN


De onvermoeibare Vlaamse strijder-bordenschilder Florimond Grammens, ooit woonachtig aan de Blauwe Steen (Rue de la Pierre Bleue) zal het helaas niet meer mogen meemaken. Maar Ronse Vlaams, zijn droom, wordt waar bij Vlaams ministerieel besluit.

De Vaamse Regering, onder voorzitterschap van Minister-President Yves Leterme (CD&V), heeft immers het besluit van de Minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (VLD) goedgekeurd waarbij de 308 Vlaamse gemeenten voortaan alleen nog hun Vlaamse naam mogen dragen. Afgelopen dus met Gand, Bruges, Coxyde, Courtrai en Anvers. En bijgevolg: afgelopen met ‘Renaix.’ De aangekondigde verdwijning van Renaix is hiermee een wettelijk feit.

Sauwens doet het weer

‘We voeren gewoon uit wat het Vlaams Parlement ons met een resolutie heeft opgelegd. We luisteren altijd braaf als het parlement ons iets opdraagt.’ Aldus Yves Leterme.

De resolutie werd ingediend door Johan Sauwens, na een zwervend politiek bestaan tegenwoordig CD&V. Sauwens is de man die ontslag nam als minister nadat hij was gesignaleerd op een bijeenkomst van het onlangs opgedoekte Sint-Maartenfonds een steunfonds voor gewezen Oostfronters. Sauwens bezorgde Vlaanderen eerder al de geel & zwarte verkeerssignalisatiepalen.

Tout le monde descend

Trams zullen in Ronse niet worden tegengehouden…want er zijn er geen.

(Wel werden hier ooit al eens op onzalig burgemeestersbevel Franstalige kinderen uit bussen geschud…)

De 'Téléphérique Féerique Roonse-Froesen Direct' uit Tavi dreigt al evenmin immobiel te blijven bengelen boven Dergneau. Alhier dus geen 'Burgemeesteres Agnes' die al boven in de lucht bij nachte ‘Etoile de neige mon coeur amoureux’ zingt, zoals Michel Blanc in 'Les bronzés font du ski.'

De passagagiers van het kersttreintje hoeven dit weekend ook (nog) niet te vrezen dat ze zullen dienen over te stappen in de Saint-Sauveursstraat.

Maar zoveel is dus zeker: Renaix verdwijnt uit het straatbeeld. Wie Ronse voortaan binnen rijdt, zal geweten hebben dat hij in Vlaanderen zit.

Na de Vlaamse bordjes langs de kant, nu misschien ook nog de Vlaamse ontsluitingsweg rond Ronse zelf?