16 oktober 2006

DE BENIEUWDE RONSENAAR (13)

ANDRE DERUYVER : AFSCHEID IN MINEUR

DE DOBBELEER GAAT DAN TOCH VOOR ZIJN MANDAAT

Op de avond van de verkiezingen meldde Patrick De Dobbeleer ons in een moment van grote ontgoocheling dat hij zijn nieuw mandaat niet meer zou opnemen. We gaven dit nieuws toen bewust zonder verder commentaar. We gingen er toen namelijk al van uit dat elke emotionele opwelling in zo’n woelige verkiezingsnacht met een grove korrel zout dient te worden genomen.

De kopman en voorzitter van VLD-Ronse zette op 8 oktober 476 kiezers achter zijn naam: 158 minder dan zijn grote rivaal, de afgescheurde Rudi Boudringhien. Dat deed pijn. Bovendien deed de liberale partij, op papier de grootste, het bijzonder slecht. Samen vier. In twee rivaliserende fracties dan nog wel. Tegenover twee keer acht voor respectievelijk CD&V en SP.a/Groen.

Ruziestokers

Van een neergang gesproken. Nooit zakten de Ronsese liberalen dieper. De ravage van een paar omhooggevallen extreem-rechtse agitatoren in het bestuur had voor een ware tsunami gezorgd. Ruziestokers, die op de tribune van KSK op de duur vaker gesignaleerd werden als de beste maatjes van de kopman van het Vlaams Belang dan dat ze gemeld werden in de buurt van hun eigen lijsttrekker. Betweters, die Ronse evensnel weer in de steek lieten en met de stille trom weer verdwenen.

De liberale partij raakte totaal verscheurd door de overjaarse Belgicisten, de extreem-rechtsen, de nostalgieke unitaristen, de sociale liberalen, de meertaligen, de unilinguisten, de egotrippers, de kandidaat-burgemeesters, de Ronse Residentieel-affairisten, enzovoort.

De scheldmails slingerden in het rond. Het bestuur was een zeef. Relaties met journalisten raakten danig vertroebeld en bleven alleen overeind dank zij het aanstekelijk enthousiasme van de jongeren die zich ver van alle heisa hielden.

'Gedreven voor Ronse'

Acht dagen na de verkiezingen lijkt de ontgoocheling om dit alles bij De Dobbeleer alweer verwerkt. Voor de continuïteit in de VLD is dat goed nieuws. De Dobbeleer zal zijn mandaat dan toch opnemen aan de zijde van de tweede verkozene van de partij, de jonge neofiet Tom Deputter.

De Dobbeleer wil dus zijn kiezers uiteindelijk toch niet in de steek laten. Zo hoort dat. Je kan niet de ene dag verkondigen dat je gedreven bent voor en door Ronse en het de andere dag laten afweten ofschoon je verkozen bent.

Bovendien wil De Dobbeleer de jongeren begeleiden naar de nieuwe opbouw van de partij. In hoeverre dat echt menens is, zal al blijken bij de toekenning van het mandaat voor het OCMW-raadslid.

Van muizen en mensen...

Het feit dat De Dobbeleer zijn mandaat opneemt, betekent ook dat het ‘vangnet’ voor Deruyver in de gemeenteraad hiermee wegvalt. Het is het eindpunt van een op zijn minst omstreden wispelturige politieke loopbaan met een aller-retour van PVV naar LDR en VLD.

Deruyver die niet aarzelde om mensen met vragen bij zijn beleid te vergelijken met cavia’s en muizen, eindigt nu zelf in the middle of nowhere.

'De Morgen heeft het slecht begrepen…'

Patrick De Dobbeleer bezet dus vanaf januari zijn zitje in de oppositie samen met Tom Deputter: in de buurt van de liberale ‘vrienden’ van GBIC Rudi Boudringhien en Eric Van Der Eedt.

Rudi Boudringhien haalde dit weekend nog even de nationale krantenpers met zijn statement dat De Croo in de broedertwist aan zijn kant had gestaan. Een verklaring die dan weer snel door Boudringhien in deze blog (zie comments) werd gecorrigeerd. De journalist van De Morgen had hem niet goed begrepen aan de telefoon.

Tja, dat verhaal hoort elke journalist in een carrière wel gemiddeld drieduizend keer. De lezer maakt het zelf wel uit.

Het vervolg van deze blauwe lokale soap leest u hier voornamelijk vanaf januari, rechtstreeks vanuit de gemeenteraad. Als de journalist het dan weer niet goed heeft begrepen, weet u nu al waar de klepel hangt, fidele lezer van De Benieuwde Ronsenaar…