02 december 2005

DE NIEUWE RONSENAAR (15)

Is Zuster Magdaleen de grootste Ronsenaresse ?

Pater Damiaan is de grootste Belg. Althans voor de kijkers van Canvas en de luisteraars van Radio 1. Maar wie wordt de grootste Ronsenaar allertijden ?
Hierna exclusief het rijtje van kandidaten.

1. Sint-Hermes.

De man die vanuit de sterrenhemel alle zotten uit de buurt geneest maar zo verstandig is de Ronsenaars zelf met te rust laten. Sint-Hermes. De fiere stadsprefect van Rome die ons zijn mooie crypte, zijn Fiertel, zijn lekkere pralines, zijn heerlijke koffie, zijn zakenkantoor, zijn kwis, zijn fietsroute heeft nagelaten. Moeilijkheid : Hermes was een Romein, geen Ronsenaar.

2. Tavi Kloef

De man die de Ronsenaars leerde lachen. Wat van Hermes niet kan gezegd worden want zijn hoofd stond er niet naar. Het lag dan ook op de grond. Tavi Kloef heeft dan wel bestaan in de persoon van kloefkapper Octaaf De Baets. Maar de Tavi die iedereen in een deuk legt via de onnavolgbare acteerkunsten van Wim Van Coppenolle is eigenlijk een literaire creatie van Valère Depauw.

3. Valère Depauw.

Literaire daddy van Tavi en Madleeneki. Heeft sinds zijn ‘Tavi ees getraut’ (’34) niet opgehouden hele generaties Ronsenaars met zichzelf te doen lachen. Geen kleine verdienste. Valère heeft Ronse wel geruild voor Sint-Job-in ‘t Goor. Mijne god, Sint-Job-in-‘t-Goor. Was het dan nog Saint-Tropez geweest. Nee, Ronse verlaat je niet. Nooit. Jamais. Maar allez, Valère heeft Ronse een monument van leute nagelaten. En dat is niet om te lachen.

4. Den Bluten Pompier

Het voordeel van De Bluten is dat alle Ronsenaars hem kennen zonder te weten wie hij is. Wordt wel al heel zijn leven in de bloemen gezet. Het moeten niet altijd dezelfde zijn die gelauwerd worden. Bovendien heeft Den Bluten een hart van steen. De Grootste Ronsenaar kan onmogelijk iemand zijn met een hart van steen.

5. Mootie.

Créateur de la Fête des Bonmoss. Vive notre roi, ja leve onze koning. Ha, le professeur Ephrem Delmotte ! Quel talent ! Ne dites jamais Bommels, dites toujours Bonmoss. Ik ken er een paar van zijn Fondation die niet zullen aarzelen om hem tot grootste Ronsenaar, laat staan tot grootste Belg allertijden uit te roepen. Zijn Bommelsfeesten, zijn zot aan de statie, zijn zottenmuur, zijn boomookies, zijn boomoobier, zijn borstbeeld met muziekske, zijn etalage. Delmotte was ook een begenadigd beiaardier. Ik hore zijne bellekens nog zo schone rinkelen in mijne oren.

6. ‘t Woaf vaan Mootie

Monument van een vrouw. Zij het vol huiselijke zorgen. Ze staat daar al heel haar leven naar de canardkies van Cambiers vijver te kijken. Ocharme dat mens. Wat ze tegenwoordig bij nacht en ontij in haar perkje ziet, is niet meer om aan te zien. ‘t Woaf vaan Mootie is eigenlijk een beeld van Rik Wouters, geen Ronsenaar. Daartegenover staat dat vrouwen gelijke kansen moeten krijgen. Al heb ik me laten wijsmaken dat het vooral Mootie was die onder de sloef lag.

7. Snarie Bloedsoosiese

Helaas wat vergeten Ronsese wielerlegende. Won alle koersen waaraan hij deelnam. Op zijn één been. Merckx is niemand, vergeleken bij Snarie. In de tijd van Snarie bestond dat nog niet eens, doping. Snarie reed puur op bloedsoosiese. Zijn hematocrietwaarden hadden alle meters doen klakken. Zeker weten.

8. De koning van de Bommels.

Gaan we ons een beetje als macho’s gedragen, ja ? Wat doen we dan met onze Bommelsqueen ? En wat doe je met Michel Dhondt, de koning der koningen ? De Keizer de Bommels ? De grootste Ronsenaar allertijden kan ook moeilijk elk jaar een ander zijn. Komt boel van.

9. Den Duvoo

Interessante kandidaat. Veel truken in zijn lijf. Het probleem is : den duvoo loopt daar al heel zijn leven vastgeketend. Zowel in de Fiertel als op zijn vaste stek in de Sint-Hermeskerk. De grootste Ronsenaar allertijden aan de ketting ? We denken er niet aan. Ronsenaars laten zich niet ketenen. Nooit. Door niemand. Zelfs door Hermes niet.

10. Zuster Magdaleen.

Onze Sœur Sourire. Onze Sœur Emanuelle. Onze mother Theresa. De vrouw die de Ronsenaars leerde ziek zijn met manieren. Mij goed. Doch er is een klein probleem. Ik heb me laten wijsmaken dat Zuster Magdaleen eigenlijk een West-Vlaamse is. Past dan op van uw portemonnee ! Straks moeten we er nog voor betalen ook. Hoewel. Het ware mooi. Pater Damiaan als grootste Belg en Zuster Magdaleen als grootste Ronsenaresse. ( Het klinkt wel een beetje als zondaresse). Agneske Van Crombrugge moet dit dringend aankaarten bij haar grote vriend daar in Rome. Krijgen we er nog een heiligverklaring bovenop. Goed voor de Renaixance van Ronse.

DE NIEUWE RONSENAAR

BEGROET NU AL

ZIJN 3000 ste BEZOEK!

WE ZULLEN DOORGAAN:

TUUPE VUIR ROONSE.