21 april 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR




KRONIEK
VAN
DE
GEMEENTERAAD



VAN OUDE EN NIEUWE RONSENAARS

LUC DUPONT: ER KOMT GEEN ASBESTSTORT

WEL MASTEN BOVEN ONZE KOP

EN...ONTEIGENINGEN IN DE ZONNESTRAAT

'KLOP EN BLIJF KLOPPEN'

Het grote nieuws van de avond komt er helemaal aan het einde van de snelzitting. Op vraag van Groen-man Wouter Stockman, die hiermee zuiver zijn eerste punt scoort.
‘Er komt hier geen asbeststort’. Dixit Luc Dupont.

‘Ook ik heb vernomen dat de firma OB&D in beroep gaat tegen het besluit van de minister terzake om de stortvergunning voor asbest te weigeren. Ze hebben hoe dan ook een bouwvergunning nodig. En die krijgen ze niet. Zelfs al halen ze gelijk bij de Raad van State wat nog valt te bezien, dan nog zal de vergunning nooit gaan om asbest.’

Voilà. Dat is dan al dat. Het Asbestcomité kan de zwarte vlaggen alweder oprollen en opbergen. Want ge weet toch nooit.

De gemeenteraad breekt vanavond een record. In minder dan twee uur worden 22 agendapunten afgewerkt. Misschien heeft het ermee te maken dat Erik Tack, de Cicero van de raad, vanavond op een andere belangrijker plaats wordt verwacht. Ook Linda Vandekerkhove is er niet. De stadssecretaris laat zich deskundig vervangen door stadsingenieur Danny De Braekeleer die CD&V-fractieleider Diederik Van Hamme 'meneer Van Damme' noemt. Tja, de weg naar de roem loopt voor de fractieleider van de tsjeven niet over rozen.


N60: Onteigeningen in de Zonnestraat op komst

Er wordt wat geleuterd over het nut van oversteekplaatsen en gele stoepstrepen voor de groene Moskee.

'Wie heeft die daar getrokken? Zij zelve toch niet zeker? Als ze zo beginnen, gaat het hier schoon worden op de trottoirs'. Vindt Flandrien Patrick Vanneste.

En dat terwijl er hoge nood is aan zebrapaden op andere plaatsen. Zoals bijvoorbeeld aan de Paterskerk en de volkrijke 'Scheldkouter'. Het bescheten ondertoontje 'waarom zij weer wel en wij weer niet?' is nooit ver weg.

Er worden nieuwe verlichtingsnetten goedgekeurd. Aan de Hospitaalstraat, de Grote Marijve, de Ninoofstesteenweg. Er wordt een ouwe Daf vuilkar verkocht van het bouwjaar ’94, voor 15.730 euro. Er worden waterdichtingswerken goedgekeurd in de kelder van de bibliotheek. Er worden gronden gekocht, aan de Kloef en in de Zonnestraat.

‘In de Zonnestraat? Vertel me dan ook maar eens waarom,’ wil Dirk Deschaumes weten. Deschaumes ontpopt zich als de jongere Cato, bij afwezigheid van de Grote Cicero. Uit het antwoord van schepen Yves Deworm komt nieuws dat verontruste bewoners van de Zonnestraat naar de telefoon van het stadhuis dreigt te doen grijpen.

Die gronden, zo vernemen we van de schepen van Openbare Werken, worden ondermeer gekocht met het oog op de onteigeningen die aldaar te gebeuren staan. Dit naar aanleiding van het doortrekken van de N60.

Yves Deworm: ‘Meer bepaald ter hoogte van de zogeheten Hollandse Knopen die er gaan worden aangelegd.’

Zeg maar op-en afritten naar de N60, die onder de Zonnestraat zal doorlopen. Bingo en echte informatie voor Deschaumes. Zo werkt een raadslid op zijn best.


De gekastreerde sectie

Bij puntje 15 geeft Yves Deworm ons ook een leuke Freudiaanse verspreking mee. Hij heeft het ei zo na over de gekastreerde sectie C nr 428K3. Tja, de nachtmerrie van de ietwat oude man, Yves.

Brigitte-Goddaer-ocharme-dat-mens, begrijpt maar niet waarom er toch zo’n groot verschil bestaat tussen een raming der werken en een eindafrekening van bijvoorbeeld de staantribune aan de sportzone. Yves Deworm legt het haar nog eens geduldig uit. Aan de hand van de gebruikelijke indexeringen en majoraties.

(Een beetje zoals het ereloon van een huisarts. Dat stijgt ook al tussen het moment dat je hem belt en het moment waarop hij langs komt).

Patrick De Dobbeleer, supporter van alles wat voetbalt behalve van Anderlecht, wil weten welke zakens wij als Ronsenaars hebben met de kerkfabriek van Louise.

‘Omdat wij Ronsenaars zoveel duizendsten in het zakje doen om Onze-Lieve-Vrouw La Salette overeind te houden, in deze onchristelijke tijden.’ Ha bon.


Twee brillen voor de prijs van één

Er wordt een boompje opgezet over het Lokaal Pact. Als gaat het hier om het Warschau Pact. Interessant om weten is dat het containerpact ons hopen geld kost (380.000 euro). Dat we dus al blij mogen zijn dat we tien gratis beurten krijgen. Gewoon op vertoon van onze passeport.

‘Dat kan zo niet blijven duren’, waarschuwt schepen Agnes Van Crombrugge. En ze schuift haar nieuwe sjieke bril (zwarte boord, wit biesje) hogerop naar de wenkbrauwen toe. Waardoor ze niet alleen haar mascara dreigt te verknallen, maar ook oogt als Dionne Warwick. Behalve dat Dionne zo black was als de boord van Agnes haar nieuwe bril.

Met andere woorden, we kunnen ons als Ronsenaars vroeg of laat verwachten aan een herziening van het containerbetaalsysteem.


Van logheid en traagheid

Schepen van diverse Sociale Betrokkenheden Suzy Arijs laat zich ook niet zomaar doen. Wie haar zoekt, kan haar vinden. Zeventien minuten lang bewijst ze aan de hand van keiharde feiten dat Patrick De Dobbeleer ongelijk heeft te beweren dat haar Stedelijke Adviesraad voor Welzijn schittert door ‘logheid en traagheid’.

Suzy (witte bril met zwart biesje die er haar doet uitzien als Amy Winehouse behalve dat Winehouse niet brilt maar dat komt gezien haar levensstijl) moet ‘Doobie’ al bij al toch een ietsepietsje gelijk geven: de sociale dienst verzuipt. Dat geeft al eens 'logheid en traagheid'. Maar kan zij daar nu aan doen?


Le Renaisien Nouveau est… ‘arrivé’

Tom Deputter wil ons uitleggen wie De Nieuwe Ronsenaars zijn. Iedereen, volgens hem. Zelfs mensen van, ’t is niet mogelijk Oostende, die hier bij ons komen wonen. Van de andere fractieleiders wil Tom weten wat zij er eens van peinzen.

‘To-taal-not- done’, dat vindt Raadsvoorzitter Jan Foulon ervan. En hij fluit Deputter terug. Als een scheidsrechter De Bleecker die koudweg Boussoufa reprimandeert op Sclessin.

‘Wat jij wil, dat is de omgekeerde wereld. Dat kan hier gewoon niet,’ aldus Jan Foulon. Het is zo al moeilijk om De Oude Ronsenaars te doorgronden. Laat staan De Nieuwe.

Eén mogelijke definitie:

Oude Ronsenaars houden voor altijd van Ronse en blijven hier wonen.
Nieuwe Ronsenaars willen Ronse redden door golf te gaan spelen in het Oudenaardse of ze telefoonbankieren al hun geld vanuit hun nieuwe vaderland naar hun oude 'moederland'.

‘Als u zelf iets voorstelt, is het ook aan u om dat zelf te definiëren. Niet aan de anderen,’ voegt Nedia Gmati-Trabelsi er beleefdmatig aan toe. En als Tom Deputter het nu nog altijd niet begrijpt, dan is er altijd nog het groot blauw kanon van Rudi Boudringhien :

‘Ge zoudt gij in het vervolg beter eens goed nadenken als ge hier nog met zo’n voorstel afkomt om de Ronsenaars te ondervragen naar hun koopkracht en koopgedragingen. Dat is namelijk een wreed delicate kwestie.’

Eenieder is het er over eens: ge kunt evengoed een debat opzetten omtrent het geslacht van de gekadastreerde engelen. Tom Deputter bindt in. Hoewel. Ze hebben hem niet goed begrepen, zegt hij. Ze zullen hem nooit begrijpen. Zelfs Luc Dupont niet. Die heeft in de vorige raad zijn woorden zelfs helemaal verdraaid. Dat neemt hij niet. Dat had hij van Dupont niet gedacht. Want het was naast de kwestie. En misplaatst.

Doch buiten luidt luide Paola
de moederklok van Sint-Hermes
zowel voor Oude als
voor Nieuwe Ronsenaars.
Door het raam waait het windeke,
zo zoet en vlak in mijn wezen.

En voor eenieder is het goed toeven in Ronse. Zelfs Panamerenko komt hier tegenwoordig zijn kopje koffie drinken.

De Ronsenaars: fidele klandizie

Interessant is wel, zo vernemen we uit de mond van Joris Vandenhoucke die zijn huiswerk heel goed gemaakt heeft (zelfs Tom Deputter wil er een kopie van) dat de Ronsenaars van Ronse - om ze dus voorlopig te definiëren tegenover de ongedefinieerde Nieuwe Ronsenaars - een zeer fideel koopgedrag vertonen ten aanzien van hun eigen lokale Middenstand. Want zeg nu zelf, we hebben het hier netjes voor u opgeschreven:

- Voor hun dagdagelijkse behoeften kopen ze voor 91 percent in Ronse.
- Voor shopping producten (een zware zwarte bril met wit biesje) kopen ze voor 80 percent bij de commercanten van Ronse.
- Voor speciale aankopen (een Stressless relax om te bekomen van deze gemeenteraad) kopen ze voor 78 percent bij de Ronsese handelaars.

De cijfers komen van de Economische Raad van Oost-Vlaanderen. En dàt is geen zever. Het schepencollege gaat ze volgende week eens bestuderen.

Joris Vandenhoucke: ‘De inwoner van Ronse is dus fideel aan de commercanten van zijn stad. De Middenstand van de binnenstad staat wel onder druk. Door de verschuiving van de commerce naar de Cesar Snoecklaan.’

Rudi Boudringhien:‘En niet te vernegligeren beste mensen, dat die van Oudenaarde en Maarkedal hier niet afkomen. Maar dat er ondertussen wel veertig percent van de kalandizie uit de Walen komt.’

Zijn broer is commercant en dus hij kan het weten.

(Zijn broer snijdt voor veertig percent Walen hun haar af. Als ze geen schone manieren hebben in zijn salon kan hij met de schaar altijd nog wat lager ook. Zitten ze daar dan 'gekadastreerd'. De nachtmerrie van Yves Deworm, in het echt).


Knock knock knock on heavens door.

Een heel schone propositie komt er nog van de Moeder Theresa van de gemeenteraad Christiane Modde. Zij wil dringend een hellend vlak naar de post waar ge tegenwoordig uw tikee moet vragen gelijk in de Renmans, ook al is er geen kat. Ze heeft groot gelijk Madame Modde, want de mindervaliden kunnen daar geen kant op. Daar niet alleen trouwens. En Christiane Modde citeert voorwaar uit de bijbel:

Vraag en ge zult krijgen.
Klop en ge zult gehoord worden.

Yves Deworm: ‘We hebben al geklopt. Maar ’t is geen avance. De Post heeft geen geld.’

Ge frist met zo’n raad uw bijbelkennis op. Ik zou graag eens hebben dat Nedia Gmati-Trabelsi volgende keer eens een paar (Duivels)verzeken citeert uit de Koran, juust om te zien wat dàt zou geven. Het kot zoude allicht te klein zijn...
Maar het is het proberen waard.

In de coulissen van het stadhuis verneem ik nog uit doorgaans goed geïnformeerde doch niet bevestigde bron dat het schepencollege ondertussen zijn... collegeschoenen veegt aan de negentig klachten van omwonenden en bijgevolg gunstig advies verleent voor die nieuwe masten boven het dak van de kliniek. 'Mits bepaalde voorwaarden.'

Vraag en ge zult krijgen.
Het staat in de bijbel.
Klop en blijf kloppen.
Dat staat er dus ook.

SK Sampion! (Merci Jean De Baets, merci!).

(Illustratie: De Ommegang. Michel Provost).