27 februari 2013

PICTURALE 2013

SCHOONHEID VAN DROMEN
DROMEN VAN SCHOONHEID
Alle illustratoren die ik zie in de editie 2013 van Picturale in het sublieme kader van De Ververij hebben zoveel talent uit hun vingers gepend en gepenseeld dat ik niet zoude weten wie ik de beste vinden moet.

Okee, De Alom Gevierde, De Gefêteerde, De Gelauwerde, De Schitterende Ster van het moment is natuurlijk Kaatje Vermeire.

Ze dartelt er rond als heeft ze net Zeven Oscars in Zeventig Tinten Goud ontvangen uit de handen van Sneeuwwitje zelve. Als een Assepoester laat zich ze filmen in zwart is altijd schoon.Als dader van romans voor volwassenen blijf ik in mijn diepste hartkamertjes oprecht ontroerd, verrukt en sta ik vol bewondering voor jeugdauteurs en hun illustratoren die de droom van het kind weten te vatten. Misschien omdat één van mijn ultieme helden tussen de twee werelden in - van jeugd naar volwassenheid - forever young altijd is blijven voort dromen zoals zijn Kleine Prins.

Zie hem daar bezig Saint-Exupéry. In zijn vliegmachine. Eerst als koerier van de Aérospatiale in zijn Vol de Nuit over la Terre des Hommes. Dan als oorlogspiloot voor die laatste verkenningsvlucht. Een leven in verwondering.Peter Pan en Mowgli lang ontgroeid, ja. Maar wel voor altijd in gezelschap van die Kleine Prins van hem die is blijven voort dromen:

L’on ne voit bien
qu’avec le coeur
L’essentiel
est invisible des yeux.


Wat ik me afvraag: waarom krijgt deze machtig mooie expo van zoveel schoons niet oneindig veel meer aandacht in De Nationale & Internationale Media? Picturale in Ronse is voor illustratoren wat Angoulème is voor strips. Alleen weten teveel anderen dat nog niet.Massale media-aandacht van buiten dit dal zou ons alvast afwisselen van kibbelende procureurs van Antwerpen, meester Vermassen, Rik Torfs en die nieuwe keuken van Jeroen Meus.Ik ben er vandaag heen gegaan met één van mijn kleine prinskes. Hij was helemaal weg, zat in al het moois om zich heen. Vertoefde in zijn eigen dromen en die van Tine Mortier en Kaatje Vermeire. Dromen die wij als volwassenen met zijn allen gaandeweg dienen prijs te geven aan de ondraaglijke lichtheid van het banaliserende bestaan.

Picturale is van het schoonste en mooiste wat Ronse te bieden heeft.Vanavond niet in Terzake. Vanavond niét in Reyers Laat. Wel in de dromen (en in hun eigen tekeningen tegen de verste muur) van onze prinsesjes & prinsjes. Jawel die van Wonderland. Loin des fous et des méchants. Dit koesteren, in Ronse.Ik wens Kaatje Vermeire, laureate Sabien Clement, Shanna Coppens, Joris Thys, Goedele Raes, Klaas Verplancke en al die talentueuze mensen toe dat ze tegen de sterren op blijven illustreren en dromen dromen dromen. De mensen van Picturale dat ze nooit twijfelen aan de meerwaarde die ze Ronse schenken.

Lose your dreams,
you’ll lose your mind.
Wie niet naar deze Editie 2013 van Picturale gaat - met of zonder zijn prinsjes en prinsesjes om zich heen - die mist wat. Wie niet van elders naar Ronse komt voor deze Picturale, die laat zich misleiden door die hardnekkig volgehouden foute perceptie omtrent een open en warme stad die zichzelf en de helaasheid keer op keer overstijgt. Met schoonheid van dromen. En dromen van schoonheid.

Picturale 2013.
5de Festival van de Illustratiekunst.
C.C. De Ververij. Wolvestraat 37. Ronse.
Nog tot 24 maart.
ma/di/do/vr 13-16 u. wo 13-20u°za/zo 13-18u.