17 januari 2013

ALLEEN VOOR VERBETEN LEZERS

Het ballet van stofdeeltjes op de zonneweg door het zolderraampje. De zware koplamp van de Traction die me aan Gestapo in het park denken doet. De donkere vlek onder haar roze Opel. Haar naaldhakken als mozaiëkjes in balatum. Loog uit zinken emmers over mijn knikkers. Duivendrek op het rode dakje van de betonnen til. Gouache op de zoldermuur. Peynetfigurines onder oude visnetten. Wijnvaten als bartafeltjes met doorkijkgaten. De deerlijk doorboorde tafeltennisplank als een inktvis vol bedrading voor Märklin-landschappen. Het eekhoorntje dood in de kooi. De geur van ontwikkelbad in de donkere kamer. Hyacint voor de madonna achter glas. Viltgroene schooluniformen van Sancta Maria in de schoolse cinema. (‘Marcellino Panevino’). Vicksgeur in de kamer van grootvader. Ether in zijn badkamer. De groene boener tollend over visgraatparket. Smeulende sigaarstompjes. Gevangen voorouders in ovalen lijsten van afgebladderd bladgoud. Het gebarsten raampje van de Surdiac. Buizen in verband vluchtend uit de chauffageketelruimte.


Mazout uit de tankwagen van Van Overtveldt & Weymeels door een tegel op de binnenplaats. Slingerende slangetjes op patatten in de voorraadkamer. De gierende zwierder in het washuis. Lakens in plonsbaden. Max Factor in flacons op haar lage toilettafel. Vinyl van The Cousins op het smirnatapijt. Zweetgeuren op het basketplein. Voorgesneden sinaasappels. Knallend karbuur op Sint-Jan. De glimmende vloer van de autoscooter waar Paul Anka op Diana wacht. Wafels in het spiegelkraam. Schepijs onder de koperen stolp achter het paard van Wolf. Gaten in de piste van het rolschaatspaleis in D’Hoppe. Mandarine Napoléon in de bebloemde karaf van de tantes. Collegejongens onder de nepolifant van de Drie Koningen. Eau des Eau des Carmes op een suikerklontje. Ovenverse exemplaren van 'Intimité' en 'Femmes d'Aujourd'hui'.

Sferen pinnen me vast op plekken waar ik vandaag ver vandaan wil. Bij dierbare doden die ze bevolkten. De fotograaf en zijn focus. En wij errond, verweesd achterblijvend. Voortkabbelend, als de golfjes op het strand van onze zomers aan zee.

‘Alleen voor verbeten lezers’.
Illustratie: Met dank aan Patrick Conrad.