19 november 2012

DE STADSTUIN

LIZ TAYLOR EN SCOTT FITZGERALD
OP DEN BOULEVARD DES ANGLAISZou het dan toch waar zijn dat steeds meer kopers - laat ons zeggen betere verdieners - uit de Gentse periferie eindelijk Ronse ontdekken als groene parel der Vlaamse Ardennen? Wie zaterdag de wandelaars in 'Vlaanderen Vakantieland' bezig zag, die zal het geweten hebben. Villa Dewinter-Demeester een van de parels van de Ronsese binnenstad is verkocht aan de eigenaar van ‘Brasserie De Post’ in Gavere. Dat meldde de eigenaar me zelf onlangs bij diens verwerving van het statige pand op de hoek van de Engelsenlaan en de Puissantstraat. De eigenaar gaat het huis zelf bewonen. Hij heeft er verder geen plannen mee. Al sluit hij een occasioneel publiek initiatief ( bv. een expo) niet uit. Het stijlvolle gebouw zal de laatste romantici van deze stad onweerstaanbaar doen denken aan oude verhalen van Francis Scott Fitzgerald. Het is hoogst origineel, alleen al door bijvoorbeeld de verwerking van het hulstthema , tot in de kleinste details van gebruikte materialen. Romancing the stones.

LA PEREGRINAVan parels gesproken. Wat het verband is tussen ‘La Peregrina', de parel die ooit de hals sierde van Liz Taylor en Villa Van Grootenbruel wat schuin aan de overkant in dezelfde Engelsenlaan? Geen enkel, hoewel. Industrieel Louis Van Grootenbruel bezat behalve zijn villa ooit twee textielfabrieken: 'La Ruche' en… 'La Perle'.

Dirk Oosterlynck, de succesvolle projectontwikkelaar van Patrimundo (gelegen in het voormalig huis Bocquet hoek Pelgrimstraat- Zuidstraat) gaat er nu voor een nieuw ambitieus project. Oosterlyncks interessante formule stoelt op resoluut moderne architectuur vanuit respect voor en in dialoog met bestaand Ronsies erfgoed. Oosterlynck (neef van de kunstenaar Jean) tekende eerder al voor de renovatieprojecten ‘Saint-Martin’ aan het Kerkplein en ‘De Oranjerie’ in de Fostierlaan.

Zowel Villa Van Grootenbruel zelf als een deel van de tuin zijn beschermd. Met architecten Demeestere, Garmyn & Partners wil Oosterlynck de oorspronkelijke kwaliteiten van het domein eren. In het project dat ik met Dirk Oosterlynck even kon inkijken, worden de monumentale gebouwen en de pergola gerestaureerd en de historische tuin met vijver heraangelegd. In de tuin daarachter worden appartementen en assistentiewoningen gebouwd terwijl het groene karakter van het domein maximaal wordt bewaard.

DOORDACHT: VOOR BEWONERS EN BUURT


Ook de privacy van de omwonenden wordt maximaal beschermd. Een ondergrondse garage zal er voor zorgen dat er bijna geen autoverkeer op de site is en de tuin dus nooit een grote parking wordt. De beschermde woning wordt omgetoverd tot een prachtige brasserie met terras en tuin.
Begin 2013 wordt het hele project eerst aan de buurtbewoners voorgesteld, waarna de bouwaanvraag zal worden ingediend. In het verleden werden eerst door een andere ontwikkelaar en daarna door de vorige eigenaar bouwaanvragen ingediend die niet altijd even goed werden ontvangen.

‘De gevoeligheden van de omwonenden, het stadsbestuur en het Vlaams agentschap voor Onroerend Erfgoed zijn dus goed gekend. In in het project van Patrimundo wordt heel veel rekening gehouden met alle eerder ingediende bezwaren rond onder meer inkijk in de tuinen’, aldus Dirk Oosterlinck.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de bouwwerken over een jaar beginnen. Zo dat de eerste bewoners eind 2015 hun intrek in La Peregrina kunnen nemen. Wellicht al eerder zal de restauratie van de villa worden opgestart. (Meer op www.Patrimundi)

SEIGNEURS DE DEMAIN ET D’ANTAN

Met de geplande verhuizing van Colruyt wordt het verlengstuk van de Ponnettestraat blijkbaar een gegeerde place to be voor investeerders. Want ook met eveneens de geklasseerde 'Villa Ferrant' heeft alweer een andere projectontwikkelaar plannen voor een ‘Seigneurie’ annex flats. Onlangs verschenen hiervoor trouwens al de eerste wervende immo-advertenties.

Nu ook nog degelijk afgebakende fietspaden vanuit het hart van de stad naar de scholen en het nieuw geplande zwembad aan het Rosco. Dan zal de jeugd al de seigneurs d’antan met hun vrolijk geschater kunnen herinneren aan de zorgeloze wondere jeugdjaren toen Ronse nog – voornamelijk - Renaix was.

DE STADSTUIN.
Dagboek van veranderende tijden.