07 maart 2012

HET DUIVELSPACT VAN GOD

DE GROTE OVERSTEEK VAN GROEN RONSE
HOE LUC DUPONT ZICHZELF IN DE VOET SCHIET

Wouter Stockman, de kopman van Groen Ronse, had er goed aan gedaan eerst eens bij Carlos Anckaert, zijn voorganger in de gemeenteraad te rade te gaan. Eer hij besliste om met zijn partij op 14 oktober samen met vier andere groenkandidaten op de CD&V lijst te gaan ‘figureren’ vanaf plaats …24. Anckaert had hem kunnen vertellen waarom hij totaal geschokt uit de politiek stapte: na frontale ‘aanvaringen’ en hoogst onprettige ervaringen met…CD&V lijsttrekker Luc Dupont omtrent... een milieubeleid voor de Ronsenaars.

Het duivelspact van Tavi’s ‘god’ dat gisteravond is beklonken, bezegelt de grote oversteek (om niet te zeggen: de groene overloop) van Groen van de ene coalitiepartner (de socialisten) naar de andere (de CD&V). Het Groen-beleid van deze coalitieploeg stelt, op wat holle slogans na ('Genieten middenin het groen') en peptalk in het Strategisch Plan overigens concreet totaal niks voor. Wie bijvoorbeeld op de fiets door ‘Ronse Wielerstad’ rijdt, riskeert zijn leven: op de Kruissens, de Ninovestraat, de Elzelesteenweg, in de Zonnestraat, vanaf Pessemiersbrug, in de binnenstad enzovoort. En dan hebben we het nog niet over de eindeloze verkeersellende op het Rooseveltplein, aan de Pessemiersbrug, de Veemarkt en aan de Glorieuxlaan.

Of de recuperatie van Wouter Stockman en zijn vier musketiers daar wat zal aan veranderen, is maar zeer de vraag. Het ziet er meer naar uit dat Stockman gewoon 'gelijmd' wordt met het beste bod en met de mooiste navenante 'compensaties' in de titanenstrijd die er nu zit aan te komen tussen Luc Dupont en Gunther Deriemaker voor de sjerp.

'Groen Ronse' blijft, na de eerdere verdienstelijke pogingen van Carlos Anckaert en Claire Demortier, aldus nog steeds helemaal op de dool en op zoek naar zichzelf in Ronse. Deze flagrante overloperij is daar een zoveelste pijnlijk bewijs van. 'Tuupe vuir Ronse' vanuit elk zijn eigen identiteit wordt hier helemaal vermalen tot grijze eenheidsworst: in het 'strategisch plan' van Luc Dupont en zijn mandarijnen om het behoud van de burgemeestersstoel.

Nadat voorzitter Leo Verstichel zichzelf al braafjes heeft laten uitrangeren en verbannen naar de provinciale lijst, past in de strijd-om- de-sjerp-strategie allicht ook de keuze van CD&V om nièt in kartel met NV-A naar de kiezer te gaan. Ofschoon NV-A go between Paul Carteus dat best wel zag zitten. Het afstoten van de NV-A past overigens perfect in de aanmaak van het pre-electoraal akkoord tussen CD&V en coalitiepartner SP.a om het bestuur samen voort te zetten. Wie van beide topkandidaten voor de sjerp, Dupont of Deriemaker, er dan ook burgemeester worden mag, dat mag de Ronsese kiezer gelukkig nog zelf uitmaken in het stemhokje...

De NV-A past met haar uitgesproken Vlaams Ronsies profiel duidelijk veel minder in de 'troebele taalgrensoverschrijdende' socialistische meanders van dat bestuursakkoord. Het inpikken van Groen Ronse geeft alvast aan hoe hard dit duel Dupont-Deriemaker nu al gespeeld wordt. Op een slag onder de gordel meer of minder komt het niet meer aan. Dit is kleine politiek op zijn smalst.


Nog dit. Wanneer Wouter Stockman nu beweert dat hij zijn Grote Oversteek doet 'omdat hij bij de socialisrten te weinig groene accenten in het beleid' heeft gevonden dan zegt hij er wel niet bij door wie dat beleid vanuit het schepencollege gestuurd wordt. Juist: door zijn nieuwe voorman Dupont.

Als Wouter Stockman er echt pas vandaag achter komt dat hij als progressieveling 'te weinig progressieve accenten vindt bij de socialisten', dan 'vergeet' hij erbij te zeggen dat hij zijn zitje als onverkozen kandidaat dankt aan het ontslag (als raadslid) van Pol Kerckhove. Waarop heeft Stockman al die jaren gewacht om die groene accenten zelf te leggen vanuit dat progressief cadeauzitje in de raad? Als hij vond dat hij te weinig inbreng had, dan had hij het voor bekeken kunnen houden zoals fractiewoordvoerder Leander De Cauter. Of dan had hij er als vrijgevochten assertief progressief mens zelf wat kunnen aan doen. Dergelijke politieke overloperij is alvast een zeer on-groene attitude.

De 300 groene kiezers van Ronse, Carlos Anckaert op kop, kunnen zich vandaag in elk geval afvragen of het gras groener wordt... als het oranje kleurt. Netjes is anders.

Als dit nu het 'proper bestuur van Ronse' wordt waar Luc Dupont graag mee uitpakt, met straks ook nog uit de toverhoed die oh zo propere mandatenverzamelaar als 'rangensluiter' op plaats 29, dan belooft het. Of hoe Luc Dupont zichzelf in de voet schiet in de strijd om zijn eigen opvolging. Benieuwd wie er op 15 oktober groen lacht. Dan zal ook duidelijk zijn of dit - voor het alles en iedereen besturend en bestierend duo D&D (Dupont & Deworm) - de verkiezingscampagne teveel is.