16 september 2011

WAAROM DE RONDE VAN VLAANDEREN NIET IN RONSE EINDIGT MAAR IN OUDENAARDE

FLANDERS CLASSICS, FLANDERS POLITICS:
TROP RENAIX TE WEINIG VLAANDEREN
Wat ik hier eerder al in primeur mijn bloglezers meegaf, is dus nu helaas formeel bevestigd.

De aankomst van
De Ronde van Vlaanderen
gaat volgend jaar naar
Oudenaarde.


Ik had Luc Vandenabeele van Ronse Koerst eerder deze week beloofd te wachten op de bekendmaking met het aankaarten van de vier echte achterliggende redenen waarom - bij mijn weten - Oudenaarde de voorkeur krijgt op Ronse:

1. Zowel Erik Watté als Wouter Vandenhaute , de eigenaars van Flanders Classics, hebben hun roots in het Oudenaardse.

2. Het 'Centrum van de Ronde van Vlaanderen' staat in het hart van Oudenaarde.

3. In het confederale Vlaanderen is Ronse als aankomststek van Vlaanderens koersmonument not done en non grata. De achterdeur van Vlaanderen, de voordeur van Wallonië. Het vermaledijde verguisde Ronse toch niet zeker. Of zoals die twee poretmadamkes het een tijd geleden op AVS uitkotsten, als een slecht verteerde baba-au-rum: eikes Ronse!

Dat was al zo in de tijd van Nieuwsblad-eigenaar vader André Leysen. Die mikte ten tijde van WK-organisator Orphale Crucke een briefomslag van Ronse met erop 'Cabinet du bourgemestre' over zijn bestuurstafel en legde zijn toenmalige Ronde-man Piet Antierens hiermee finaal het zwijgen op over de kandidatuur van Ronse (toen al) voor de Ronde van Vlaanderen. En dat is dus blijkbaar meer dan ooit zo in de hoge vlucht die Vlaanderen vandaag neemt in het unisono Vlaamse streven naar homogeniteit van het grondgebied. Flanders Classics. Flanders Politics.

4. Ronse-parcourspromotor Johan Museeuw mag zich dan misschien 'De Vlaamse Leeuw' laten noemen, bij de bazen van 'Flanders Classics' ligt hij niet goed. Al zal dat laatste wel niet echt hèt doorslaggevend argument zijn geweest.

Luc Vandenabeele en Ronse Koerst hebben er in elk geval alles maar dan ook alles aan gedaan om Ronse een kans te geven. Hij en zijn ploeg verdienen daarom ons grootste respect en dank.

Dat Vandenhaute Ronse en de Ronsenaars platweg gebezigd heeft om het financieel plaatje van de biedingen op te krikken, is een voor de hand liggende business-truc. Elke eerstejaars economie-student zal je kunnen uitleggen hoe dat werkt.

Vandenhaute moet vandaag alleen een ding goed beseffen: niemand neemt deze stad haar historische wereldreputatie af. Over naar plan B. van Ronse Wielerstad. Over naar Ronsenaar Tom Van Damme...