09 februari 2010

OVER LEVEN IN RONSE

DE LAATSTE BUS NAAR SCHUUSSE-LES-BAINS
Dit lees je als Ronsenaar nu graag zie: de stad Oudenaarde gaat voor 15.250 euro per jaar de gelijkvloerse en eerste verdieping van het voormalige Rijksarchief in de Van Hovestraat in Ronse huren om er de Oudenaardse documenten in te bewaren. ’t Gebouw stond leeg nadat het Rijksarchief besliste om er op te krassen naar Gent, Lokeren en Kortrijk.

Ik vind dat de minzame Oudenaardse burgervader Marnic Demeulemeester stilaan officieel de eretitel 'Vriend Van Ronse' moet krijgen. Al was het maar om zijn hoog Woody Allen-gehalte. Tuupe vuir Ronse, Marnic! Kijk zie, ik stuur je een heel tapijt bloemen. Helemaal en allemaal voor jou geplukt... in Ronse. Als Jean-Luc Crucke nu ook nog eens de paperassen van zijn parochie daar hoe heet ze ook weer Frasnes-les-Crucke, in Ronse komt droppen, dan is er hier weer voor elk wat wils van beide regionen. Ik vraag me daarbij wel af: moeten al die Oudenaardse oude documenten hier dan ook nog eens volgens de taalwetgeving worden vertaald in het Frans? In dat geval zou ik nog een paar verdiepingen en gebouwen bij huren. Deal.

Nee, je vraagt je als Ronsenaar gewoon zo'n dingen af, zeker als je hoort wat er zoal met die bordjes van de buslijn Oudenaarde-Schorisse-Nukerke-Ronse aan de gang is. Die zullen dus tenlaatste tegen 15 februari eentalig Nederlands zijn. (Vijftien februari was altijd al een rampdag voor Ronse doch dit volkomen terzijde).

De Lijn hanteerde op de lijnen 61/62 immers nog tweetalige handschriften. En dat bleek strijdig met de taalwetgeving. Op vraag van welgeteld één Ronsenaar heeft de Vlaamse volksvertegenwoordiger Cindy Franssen (CD&V ) ‘de problematiek’ aangekaart bij de bevoegde Vlaamse minister Hilde Crevits. U leest het goed: de problematiek.

Daar liggen we dus met zijn allen echt wakker van. Van die buusplakoeten noer Schuusse. Dit is Kafka. Plus Magritte.

Als Cindy Franssen ocharme dat kind het misschien een keer niet al te druk heeft met het oplossen van dergelijke onnozelheden, rest haar hopelijk nog wat tijd om zich in te laten met bijvoorbeeld de dringend noodzakelijke doortrekking van de N60. Ze kan misschien ook bij De Lijn en bij haar goeie vriend Etienne Schouppe eens andere ‘problematieken’ gaan aankaarten, zoals de aanpak van de stationssite kant Molendam en om te beginnen misschien de roste passerelle.
Ze kunnen het daar in Brussel dus echt zo gek niet bedenken of ze doden er hun vetbetaalde tijd mee. Nu, het werkt ook omgekeerd. Als iemand hier bijvoorbeeld in Ronse aan de pakweg (inmiddels alweer verdwenen) Cypriaan de Rorestraat een ééntalig Vlaams bordje ophangt, wordt er sebiet wel een pipo van het gewezen Front des Franskiljons (hun nieuwe naam wil ik kwijt) zo zot gemaakt dat hij er van zijn tak gaat over maken in… datzelfde Vlaams parlement. Kafka plus Magritte: Belgique gique zieke.

Ze zijn daar in Brussel goed bezig met hun eindeloos als taalfanatisme vermomd obscurantisme dat nu in sneltempo steeds meer Ronsenaars tuupe werkelijk de strot uitkomt. Politique politicienne boven het hoofd van de Ronsenaars waar niemand beter van wordt. Inmiddels piekt de werkloosheid volgens de jongste berichten in Ronse op 15 percent. Niemand die er vragen over heeft in het Vlaams Parlement? Ook niet die ene Ronsenaar? Ook bezige harpij Cindy Franssen niet? Op de bus naar Schuusse-Les-Bains ermee!