05 januari 2010

OVER LEVEN IN RONSE

Diegenen die zich nu al in en om hun partijcenakeltjes afvragen of die 1000 mensen achter ‘Tuupe vuir Ronse’ in 2012 naar de gunsten van de kiezer gaan hengelen middels een eigen lijst en ondertussen heimelijk verkenners sturen om ons (mijn jonge vriend Jonathan Jouret en uw dienaar) daaromtrent te polsen, bewijzen daarmee alleen maar hoe ze vasthangen aan hun enge sektarische partijpolitieke denken. We laten ze gaar sudderen in het ongewisse. Ondertussen beduvelen ze malkander niet in het schepencollege of de gemeenteraad. Dat scheelt al een schel(dpartij). We zullen doorgaan tuupe vuir Ronse, Ramses.

Hoog tsjevengehalte verwacht op de Bommels komend weekend. Allemaal excellenties. Pieter De Crem, de vriend en baas van koning Ignace I houdt van Ronse en komt daarom alweer terug na die troepenschouwing.
Etienne Schouppe komt ook. Hopelijk vindt hij dan de tijd om zich te vergewissen van de toestand van de passerelle. En Joke Schauvliege ook, zij is minister van Vlaamse Cultuur. Er wordt gefluisterd dat ook Yves Leterme komt. Hij zou op het groot podium gevraagd worden om eens de Brabançonne te komen zingen. Vooruit, met de geit. Het mag ook het liedje van de bommels zijn, maakt niet uit.

En voor het nieuwsjaarsontbijt van de CD&V op 17 januari in Salons Remington wordt de komst van Stefaan De Clerck gemeld. De Minister van Ontsnappingen. Een goeie gelegenheid voor Luc Dupont om zijn collega burgemeester van Kortrijk eens te vragen hoe het nu zit met die Eurometropool Lille-Tournai-Ronse-Kortrijk. De Clerck is namelijk voorzitter van dat veelkoppige monster. Al hebben we daar in Ronse nog niks van gemerkt.


Wil Rudi Demotte, de president van Wallonië, als geboren Ronsenaar nu naar de Bommels komen of niet? Of pikt hij alleen maar onze fabrieken in en stuurt hij ons zijn doken. Zo is ’t gemakkelijk. Toch oppassen daarmee, Rudi. Want Jean-Luc Crucke, Le Trouble Fête de Frasnes, heeft al aangekondigd dat hij wél naar de Bommels komt, hij. Onder welke vermomming, zegt hij ons nog niet. Ik gok op zijn Didier Reynders-masker. Hopelijk vindt hij hier de weg. Want met al die eentalige bordjes tegenwoordig, n'est-ce pas Cyprien? L’heure est grave. Faut faire une frontière. Avec des miradors partout, Jean-Luc. Faut alerter la RTBF. Et RTL. Et ton copain Didier.


Traag trekt Tavi de weg op naar 2012. Een van de drie co-auteurs, de middelste op de foto, probeert eerst nog wat af te slanken. Met wonderkoekskens waarvan je volgens hem vermagert, naarmate je er meer van eet. Dan vliegen we er weer in en geven we er koekes op.

'De Gevuigoode Mandolienen' duiken in afwachting van die nieuwe Tavi de studio in voor ‘opnamen’. Er is voorlopig nog niemand opgenomen. Zelfs de geluidsingenieur overleeft het muzikale geweld. Ien Ronse ees dat iet.

Volgens mijn maat Gilles Vanderkerken zit de Bommelsraad met 1 serieus probleem. Er zijn wel driehonderd mensen uitgenodigd in de trouwzaal van het stadhuis na het vuurwerk zaterdag. Drie-hon-derd. Hopelijk valt er niemand van zijn vlaggenstokje. Als Crembo er is, weet je maar nooit.

Volgens mijn andere kameraad Jean Debaets, de manager van KSK Ronse, is mijn persoonlijk voetbalidool Jonathan Legear van Anderlecht 'au-lie-doom-steef-au-lie-doom'. Ik heb Jean gevraagd of dat niet een beetje zo is voor al wie rond de grasmat hangt? Ha bon, van mijn idolen moeten ze afblijven. Est-ce que j'ai pas raison? Oui tu as raison, Anderlecht Sampion.