08 juli 2009

OVER LEVEN IN RONSE

1.‘Nul n’est roi ni maître devant son valet’. Ik zou het nog beginnen geloven. Recent kregen we hier al prins Filip & prinses Mathilde over de vloer, nu komt ‘Het Hoofd van Het Militair Huis van De Koning’ op 4 september de 65ste herdenking van de bevrijding honoreren met zijn presentie vergezeld van de (politieke) opperbevelhebber der geallieerde strijdkrachten, sector België Pieter De Crem.

In Aalter noemen ze hem Krembo, en zijn stadhuis het Kremlin. Hij is mij eerder ook al gesignaleerd – zij het incognito - in de Harmonie, in houding voor een Ronsischen Tripel.

Doch wie De Crem zegt, die denkt hier in Ronse in de coulissen aan Ignace Michaux. Als hofdienaar heeft het jonge haantje de voorste van de lokale tjeven al meer tijd in militaire en koninklijke vliegmachines doorgebracht dan ik op Facebook waar ik op zijn stek ‘toevallig’ deze foto ontdek.

Ignace mag dan al door zijn beroepsleven schrijden met witte handschoenen aan gelijk de broers van The King of Pop op die reunie van de Jackson Five (helaas zonder Michael)gisteren: aan die handschoenen van hem hangen blijkbaar twee heel lange armen.

Nu ik eraan denk, Ignace zou allicht meer dan een Ronsenaar plezieren door eens een keertje Prins Laurent naar Ronse te halen. Lijkt mij iets leuker te kunnen worden dan met Krembo, die gewezen parlementaire breedgebekte brulboei van de tjeven.

Suggestie voor het programma die avond. Een Cuba Libre met Laurent in 'Hotel Amour'. Dan samen naar Standard-Anderlecht kijken in de 'Monico'. Tenslotte om er de schone wanden te bewonderen, recht naar de 'Local Unique' die dan voortaan ‘Le Petit Prince' zal worden genoemd. En om af te ronden samen de Belbus uit de gracht duwen in de omgeving van de 'Villa des Roses' aan de Ninovesteenweg.2. Die ‘exclusieve parenclub’ van het vriendinnetje van Jean-Paul Belmondo in de Elzelestraat heeft volgens krantenberichen vandaag op één trimester 150.000 euro omzet gehaald. Ja, hallo. Er wordt daar nogal eentje gepaard. Er is nu een gerechtelijk onderzoek aan de gang naar de praktijken van de uitbaters, Barbara Gandolfi en haar levenspartner. Volgens de parketwoordvoerder draait het onderzoek om financiële criminaliteit zoals witwasoperaties, valsheid in geschrifte, lidmaatschap van een criminele organisatie en ‘alles wat daarbij komt kijken’.

Volgens ex-Temptation Island en Playboy-Babe Barbara Gandolfi gaat het hier om jaloersheid voor het grote succes. ‘De ene dag’, zo vertelt ze vandaag ‘gedegouteerd’ in De Morgen ‘zit ik nog met Bebel en Delon in de VIP-lounge van Johnny Hallyday, de volgende dag word ik urenlang verhoord door de politie.’ Tja, in het heelal is ’t niet alle dagen carnaval.

Maar of mijn goeie vriend Geertje Van Grembergen, één van de beste Ronsese chef-koks ooit, in de gloriedagen van Salons Vendôme, toen de voormalige woonst van textielbaron Vandenhende nog een sjieke en deftige zaak was om u tegen te zeggen waar overigens heel Ronse bijeenkwam voor jubilea en fijne vieringen, of Geertje dus met zijn onwaarschijnlijk lekkere oesters op zijn Méditerraans ondanks zijn hard labeur in de kelderkeuken ook zo vlotjes een omzet met zoveel nullen (bijna schreef ik vooraan een l) bijeenkookte, valt maar sterk te betwijfelen.

Het verhaal dat Bébél hier al eens in Ronse met zijn vriendinnetje kwam heu…kijken, kan ik helaas bevestigen noch ontkennen. Bébél (76), die in het genaamde onderzoek zelf ook – als getuige - vier uur is ondervraagd door Brugse speurders, zou er met Gandolfi (33) een ‘relation affectueuse’ op nahouden. Wat ik me daarbij moet voorstellen, is me ook al niet echt duidelijk. Zoiets misschien als met dat canapépisserke van hem dat hij constant over het kopje aait?

Oud worden, het is een opgave.

'Over Leven in Ronse.'
Virtueel Dagboek.