19 januari 2009

DE BENIEUWDE RONSENAAR

NA DE TROUBLES EN DE BUBBELS

TUUPE AAN DE SLAG VOOR RONSE

Met de uitreiking van de Award 2009 aan ‘een Ronsese creatieve innovatieve startende’ ondernemer vrijdagavond op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Unizo en JCI komt er stilaan een eind aan de eindeloze sliert nieuwjaarsrecepties en feestelijkheden waarop alle Ronsenaars mekaar het beste wensen. Na de lichte troubles rond de faciliteitenbrief en de nieuwjaarsbubbels grasduinen we alweer door de bestuursplannen voor 2009 . Hieronder een greep uit realisaties die we als Ronsenaars dit jaar mogen verwachten.


Nieuwe Steenbrugge

° Het Aimé Delhayeplein en de Zonnestraat tot aan Delhaize krijgen een totaal nieuwe look met groen én fietspaden waardoor dat afschuwelijk stuk viervaksweg midden in de stad eindelijk tot het verleden zal behoren.

° Voor de realisatie van het Kloefproject gaan er krotwoningen tegen de vlakte in Elzelestraat en Bredestraat. Op de jongste gemeenteraad bleek ook al dat de stad de oude Datragebouwen aan de parking Portois wil kopen. Hierdoor zal de alternatieve markt meer ruimte krijgen en worden ook de parkeermogelijkheden vlakbij de markt vergroot.

° Afbraak van het mortuarium van het oude hospitaal. Nieuwe lift in het stadhuis. Nieuwe gasketels voor de Hoge Winde. Installatie van openbare toiletten in het stadscentrum….tegen het wildplassen en van wateroverlast gesproken: bufferbekkens en systematische aanpak van grachten en riolen tegen de overstromingen.

Doorsteek van Markt tot Marktje.

° De Oude Stadfeestzaal onder de Harmonie wordt een vergaderzaal en een perscentrum. Hierdoor krijgt de stedelijke administratie zelf meer ruimte.

° De stadsgarage achter de Harmonie wordt afgebroken. Daardoor wordt de lang verwachte doorsteek van de Grote Markt naar het Klein Marktje een feit wat beide horecacentra ten goede zal komen en het Oude Vrije een nieuwe impuls geven zal.

Fietsers, jongeren en senioren.

° Op basis van adviezen van ondermeer de nieuw opgerichte Ronsese Fietsersbond wordt er aan een Fietsbeleidsplan gewerkt met een netwerk van trage wegen voor fietseren en voetgangers én een fietspadennet naar de sportzone (Rosco).

° Er komen verkeersarme speelstraten en kleine speelpleintjes met zithoekjes voor de bompa’s op hun bank…

° De nieuwe seniorenconsulente werkt een seniorenbeleidsplan uit op basis van de behoeften van de forever jonge Ronsenaars. Dit in samenwerkingmet de VUB.

Nieuwe toekomst... voor de Volksbond

° De opening van het ondernemerscentrum Delbar aan de Zonnestraat is gepland voor juni.

° Er wordt verder gewerkt aan de aanleg van het nieuwe bedrijventerrein langs de Doornikse Steenweg.

° De nieuwe ambtenaar voor lokale economie werkt een nieuw commercieel-strategisch plan uit voor het zieltogende winkelcentrum in de binnenstad.

° De Ververij’, voormalig De Nieuwe Leie, wordt in eerste instantie vooral een nieuwe Academie. De grote schouwburgzaal wordt immers, blijkens de beleidsnota, doorgeschoven naar de Griekse Kalenden. Voor véél later. De eerste fase van De Ververij wordt voorzien tegen september 2011.

(Er wacht de Kristen Volksbond als theaterzaal aan de nieuwe Steenbrugge onder het beheer van Theater Voor Taal en Volk dus wel degelijk een hergeboorte en een lang nieuw leven, na het koud afhaken van de CD&V).

Rosco wordt nog fraaier

° De nu al prachtige sportzone van het Rosco wordt verder verfraaid met een nieuwe toegang, bijkomende oefenvelden een Finse joggingpiste en een skatepark. Nu al dromen van een nieuw zwembad. Inmiddels bloeit de cafetaria helemaal open tot een gezellige after-sport-plek.

° Het Malanderpark wordt zo te lezen weer het visitekaartje van de stad. En er komt ook een parkeerterrein voor de camper van wereldreizigers uit pakweg Nieuw-Zeeland.

*

Dit overzicht biedt slechts een grove greep uit de talloze geplande grote en kleine stadswerken dit jaar. Maar uit de beleidsnota van burgemeester Dupont en stadssecretaris Linda Vandekerkhove blijkt alvast de hardnekkige wil om de Renaixance op diverse vlakken tegelijk step by step en dag na dag voort uit te bouwen.

(Deze Knack Weekend Cover van '89 uit ons archief bewijst het: Stadsecretaris Linda Vandekerkhove houdt al langer samen met alle Ronsenaars van Ronse. Voor meer details beleidsnota zie de site van Ronse, hiernaast).