29 oktober 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR


EERHERSTEL EN SCHADEVERGOEDING VOOR DE VERSMACHTING VAN RONSE

BELGEN GELIJK VOOR DE WET BEHALVE RONSENAARS


Wij Ronsenaars, met grote meerderheid in onze gemeenteraad, vragen de afschaffing van de faciliteiten. Wij Ronsenaars, spreken vanuit jarenlange ervaring met opgelegde faciliteiten die in de praktijk voor ons volkomen ongrondwettelijk zijn gebleken. Het mag een wonder heten dat wij Ronsenaars dit de voorbije halve eeuw nog nooit hebben aangekaart bij een of ander Grondwettelijk Hof. Wij Ronsenaars, zijn immers de afgelopen jaren door de wet op de faciliteiten en de nationale ‘voogdij’ veel minder gelijk geweest dan alle Belgen die gelijk heten voor de wet. Anders dan de bewoners van alle andere gemeenten zonder faciliteiten op het grondgebied mochten wij als Ronsenaars niet fusioneren met andere gemeenten.

Met lede ogen moeten wij, Ronsenaars er vandaag op toezien hoe anderen vanuit omringende fusiegemeenten zoals Frasnes-les-Anvaing, ons schaamteloos de les willen komen spellen. Dit terwijl wij Ronsenaars, nog niet eens mochten fusioneren met onze uitstekende Vlaamse buren uit Nukerke of Kwaremont. Met onze motie slaan wij Ronsenaars deze week eindelijk terug naar diegenen die ons al die jaren aldus hebben verknecht, bevoogd en vernederd.

Het is ons antwoord op de smalende statistieken waarmee bijvoorbeeld de Université Catholique de Louvain ons als Ronsenaars met enquêtes in het verdomhoekje heeft geduwd. Het is ons antwoord op al diegenen die Ronse in de media met nauwelijks verhuld leedvermaak als de meest te mijden plek van Vlaanderen hebben gebanvloekt.

Wij Ronsenaars zeggen nu duidelijk aan zowel de federale overheid als de Vlaamse dat het genoeg is geweest. België heeft ons als Ronsenaars in ’63 onze bestuurlijke mondigheid en identiteit afgepakt. Wij Ronsenaars vragen die vandaag terug aan België én Vlaanderen. Wij, Ronsenaars vragen er schadevergoeding bovenop. Géén compensatie, geen zoethouders. Maar schadevergoeding voor het aangedane leed.

Nooit zullen we als Ronsenaars onze gastvrijheid, onze openheid, onze solidariteit en onze taalvaardigheid opgeven. Wie dit denkt, kent ons als Ronsenaars niet echt. Wie dit denkt, verwart onze schitterende geografische ligging van Ronse op de taalgrens met onze ware identiteit als gastvrije en taalhoffelijke Ronsenaars.

Eerherstel en schadevergoeding voor Ronse.
Mét vijfenveertig jaar intrest er bovenop.