20 oktober 2008

BEAU MONDE

FRANK DERIE: HET VOLLE MEESTERSCHAP

Omdat hij, zoals alleen volleerde meesters dat kunnen, zeker is van zijn penseel schildert hij zijn contouren recht vanuit de tube. Hij perst er een vage wolk ceruleum uit. Dan Pruisisch blauw, tenslotte wat ultramarijn. Daarmee tovert je hij zijn ombré.
Zo subtiel dat je niet ziet waar de zon zakt in de Hollandse zee. Noch waar de lucht verdwijnt in het diepe blauw. ‘Ciel Bleu’.

Het is het universum van de krachtigste kolorist mij bekend. Derie hoort thuis in de rij van de allergrootsten. Fauvisten als De Vlaminck, Van Dongen, Matisse, Marquet, Camoin, Dyfy en Braque. Bij Kandinsky, in diens begintijd. Alleen de waan van de dag (die liever de onderbroek van Lennon veilt en de kladboeken van Brel) staat internationale erkenning van Frank Derie in de weg.

Gebrande Siena. Plus oker. Plus vermiljoen en karmijn. En vaak dat machtig mooie geel van Napels. ‘Lifestyle’. Een monochroom van amber wordt zoveel meer dan zomaar een camaieu.

Zijn korrel krijgt hij door olie bovenop acryl met elkaar voor je ogen te laten dansen. Het geeft (pure) ‘Esprit du Sud’, zoals in zijn unieke triptiek. Het geeft ‘Zomergloed’ en warme rijke ‘Vertedering’. Kleurenexplosie alom. Zoals in ‘People of the Labyrinth’.

Wat hij in ‘L’Amitié’ van zichzelf weggeeft? Alles. Bij Derie is het alles of niks geen schilderwerk. Alles dus. Zijn volle meesterschap. Al zijn gevoel. Heel zijn emotie. Al zijn vriendschap. Zijn leven is kunst. En in zijn kunst ligt zijn volle bestaan.

‘Blues’ is ook zo’n meesterwerk waarin de muzikant die ooit alle Londense clubs aandeed samenvalt met de schilder in een kunstwerk van zoveel eenvoud en harmonie dat ik hoop dat het nooit verkocht wordt maar in zijn huis blijft hangen. Bij zijn gitaar.

De foto hierboven nam ik een zomer of twee geleden in zijn atelier in Kruishoutem, terwijl Frank één van zijn werken kritisch onder ogen ziet. Net ervoor heeft hij me een privé bluesconcertje weggegeven. Met in de vingers en de stem dezelfde krachtige klankkleur van zijn penseel. ‘Blues’.

Beukenhof – Phoenix Galleries. Ronde van Vlaanderenstraat 9. Kluisbergen. www.beukenhof.be. (055 38 83 87). Nog tot 9 november. Van vrijdag tot zondag van 14u tot 18 uur. En na afspraak.