21 juli 2008

INTERMEZZO


* België ligt vooralsnog niet aan flarden. Hier in Ronse is alles rustig. Kijkers van nepjournaals op de RTBF hoeven dus niks te vrezen, het thuisland is nog geen bezet gebied. Ronsenaars met vakantie in het buitenland wezen bij deze gerustgesteld. De grote Paolaklok van Sint-Hermes luidt luid en vredig het Te Deum.

* De koning opent het VRT Journaal met de melding dat heel wat Belgische gezinnen met twee kinderen niet rondkomen met een maandinkomen van amper 850 euro. Met zijn dotatie van 500 miljoen ouwe Belgische franken per jaar spreekt onze minzame vorst als ervaringsdeskundige.

* Ik krijg mijn ochtendportie menslievendheid geserveerd aan de bezinepomp: ‘Ja Steefie, ’t is hier in Ronse nu wel rustig en wete gij waarom? Omdat alle buitenlanders naar hun thuisland zijn, tiens. Nu, mij kan het toch geen zak meer schelen ik verhuis binnenkort naar Maarkedal, ’t is hier een catastrofoof met al die vreemde.’

* Was ik Maarkedalees ik zou er niet meer te gerust in zijn. Er staat hen daar een tsunami van Ronsenaars te wachten. En het zijn zo te horen niet bepaald de meest tolerante. De allochtonen van Maarkedal: misnoegde Ronsenaars. Gezelligheid gegarandeerd op de Dorpsfeesten van Nukerke eind volgende maand.
Met of zonder de Gev(l)uigoode Mandolienen. Maar de glimlach van mijn kameraad Donaat en de Hollandse sigarenwalm van kanunnik Dewolf maken veel goed.

*Vannacht een jongensdroom beleefd. Aan de Sint-Baafs The Animals, mijn idolen van op zolder (1964), gezien en vooral gehoord. Hoewel: een halve droom. Want zonder Eric Burdon & Alan Price, in een zoveelste remake-bezetting. Maar wel schitterend.

* Oh Lord please don’t let me be misunderstood. In the house of rising sun I’m crying. I’m mad again . We’v gotta get out of this place. It’s my life.