22 juli 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR

EUROMETROPOOL PAKT UIT MET NEXT

RONSE MIST HOOGWAARDIG CREATIEFESTIVAL

UITWISSELING START IN VOLLE SCHOONHEID


Het stadsbestuur van Ronse doet er goed aan zijn aarzelende afwachtende houding tegenover de Eurometropool Lille-Kortrijk- Tournai dringend te herzien. Door onze buursteden wordt de meerwaarde van dit toekomstgericht concept aangedreven door de burgemeesters van Lille (Martine Aubry) en Kortrijk (Stefaan De Clerck) al langer voluit onderkend en gesteund.

Ook Valenciennes dat nochtans een stuk verder af ligt van de betrokken Eurometropoolcentra heeft het nu al lang begrepen. Valenciennes? U leest het goed. Net als Ronse behoort deze stad (nog) niet tot de Eurometropool. Doch anders dan Ronse wil Valenciennes (nochtans al op 100 kilometer van Kortrijk…) er toch ook al heel graag bijhoren. Waarop wacht Ronse?

Next Stop in Ronse?

Met ‘Next’, een grensoverstijgend creatiefestival voor interdisciplinair theater zullen in de betrokken steden tussen 21 november en 13 december maar liefst 37 toonaangevende theaterprojecten te zien zijn. Onder meer ‘Empire’ van het Oostenrijks-Franse gezelschap Superamas.‘Pitié’ van Alain Platel. En ‘Birth of Prey’ van danseres en choreografe Liesbeth Gruwez.

De organisatoren van ‘Next’ willen bewijzen dat hun streek een en ander te bieden heeft. Daarom slaan Kunstencentrum Buda, het Cultuurcentum Kortrijk, het Maison de la Culture Tournai, La Rose des Vents Scène Nationale de Lille en het Espace Pier Paolo Pasolini Valenciennes de handen in elkaar. Buiten Valenciennes ligt alles binnen een straal van dertig kilometer. Er worden bussen ingelegd tussen de verschillende locaties. De taal is geen barrière, want er wordt met boventiteling gewerkt.

(Illustratie: Liesbeth Gruwez in ‘Quando l’uomo principale e una donna’, in een choreografie – en liters olijfolie- van Jan Fabre. Troubleyn 2005).