22 juli 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR

HARD LABEUR IN HET NOTARISHUIS

ALLE GEHEIMEN VAN RONSE IN EEN KOFFER


NIEUWE PAREL AAN DE MARKT KLAAR OP 1 DECEMBER


Terwijl nogal wat Ronsenaars zich doorheen files en luchthavendrukte naar hun verdiende vakantiestek ploeteren, zwoegen de thuisblijvers voort aan het Ronse van de toekomst. Dat is zeker het geval voor het driemanschap Steven Spileers, Cédric Stockman en Patrice Ceuterick. Zij gunnen De Benieuwde Ronsenaar een exclusieve blik op de werkzaamheden van wat een van de belangrijkste horecaprojecten van de jongste jaren wordt op de Grote Markt.

De koffer van Ronse

Een gigantische bouwwerf en vijftig sierlijk gerestaureerde nokstukken van keramiek laten het nog niet echt raden. Maar de puinhoop die we te zien krijgen, moet tegen 1 december omgetoverd zijn tot een brasserie & restaurant, annex binnentuin. Met boven prachtig gesitueerde vergaderzalen met uitkijk op de markt plus zitruimte. De grote binnentuin (jawel mét gloriette!) belooft pure Marquezaanse patio-gezelligheid op de betere zomerdagen.

De laatste bewoners van dit megahuis waren Louis Baert & advokate Annie Blanckaert. Voordien werd het goed gebruikt door notaris Jan Goeminne. Nog ervoor door de notarissen (van vader op zoon) Delouvroy. Leuk detail dat onze als kroniekschrijver van het 'diepe' Ronse vanzelfsprekend niet is ontgaan: de enorme kofferruimte waarin de familiale geheimpjes van Le Tout Renaix ooit veilig verzegeld lagen is nog altijd goed bewaard gebleven: je kan er vrij diep doorlopen.
Want de stilste wateren hadden hier toen de diepste gronden…

Het Testament

Het huis is nu eigendom van monsieur Gontran Lambert die middels zijn ‘Stichting Demeures & Châteaux’ (een erfenis van zijn vrouw, een barones) tal van exclusieve woningen in bezit heeft en opknapt. Wat de naam van het establissement worden moet, daar zijn de drie Ronsese zaakvoerders nog niet helemaal uit.

‘Zeker iets dat verwijst naar het notariaat’, vertellen ons onze werkzame gastheren en gidsen.

Zelf gokken we met u, beste lezer op ‘Het Testament. ‘De Donatie’. ‘Het Legaat’. ‘Het Tractaat’. Of wie weet: ‘Het successierecht’...

De nieuwe zaak biedt zowel beneden als boven schitterende uitzichten op het hart van Ronse. Ze zal ongetwijfeld een bijkomende meerwaarde schenken aan de hele ‘overkant’ van de markt.

Inbegrepen die andere succesvolle zaken aldaar zoals daar zijn Local Unique (met zijn unieke wandversiering ) en de eerder al prachtig gerestaureerde Jolly met unieke binnentuin.

Elk zijn ‘Tartine et Boterham’ dus.

(Klik door op onze foto's voor meer detail)