13 mei 2008

DE BENIEUWDE RONSENAAR

RONSE IS VOETBALKAMPIOEN: HA BON!

Wat betekent zo’n kampioenentitel voor Ronse? Alles. Voor voetballiefhebbers is het de vertaling van pure voetballiefde. Het is voetbalpassie, ver van de politiek.
Het is teamspirit, pure kameraadschap, lotsverbondenheid
(En het is ook jouw postuum cadeau voor moederdag, Jurgen.)

Als ik mijn copain (de verdienstelijke aquarellist) Jean De Baets daar zo zie zitten in de kantien van KSK met zijn kleinzoontje om hem heen, dan denk ik aan zijn passie, aan zijn grote maar immer charmante muil, aan zijn groot hart, aan zijn voetbalkennis en aan zijn zoon John tegen wie ik ooit glansloos dat tennistornooimatchke op Park Lagache verloor.

(Jean met de pijp in de mond langs de kant van het plein: ‘Steef ge moet er zuifst nie an begienen an diene match, mienen John goet hem hier tooch wienen goe moer noer hoas'.)

En hij won hem John. En Jean glunderde. En die titel van Jean is voor John. Zeker weten. Want zo mooi kan voetbal zijn. Voetbal is een goed gevoel. Voetbal is het leven zelf. Het ergste en het beste.

Wat ik zo mooi vind aan de heropstanding van KSK? Dat zo’n mens als Jean-Marie Vandendriessche heel dat nagelaten zooitje van na de gokchinees vastberaden onder handen neemt. Met Jean en enkele andere Die Hards van het bestuur.

Dat ze samen met hun medewerkers en vrijwilligers héél Ronse het nakijken geven met die come back in één jaar. Klik naar de officiële site van KSK en zie het bestuur: allemaal mensen die er gewoon voor gaan met de ploeg en de medewerkers.
Mensen die KSK overeind houden, als niemand er nog wat voor geeft.

Dat komt dan als een terloops agendapuntje op de gemeenteraad. Ronse leent geld van de Ronsenaars aan KSK. En die mensen maken het dan gewoon waar. Tweeduizend vijfhonderd toeschouwers tegen Mechelen. Plus de titel. Ronse weer in tweede nationale. Ronse weer bij de subtop en wie weet straks op naar de top.

Dat zijn geen woorden maar daden. Het geheel wordt bovendien verwezenlijkt in die schitterende omgeving van het nieuwe Rosco. Stad plus KSK is top. Mét straks die Finse piste er rond wordt het mooi, héél mooi.

Ver van alle intriges, politieke spelletjes, persoonlijke profilering, gewriemel, zever, negativisme en kritiek. Samen simpelweg houden van Ronse elk op zijn manier met zijn passie. Mensen die Ronse vooruit helpen. Steeds vaker hoor ik tegenwoordig (zoals vorige week nog in Oudenaarde of all places:
‘Er is daar iets bezig in Ronse. De Ronsenaars zijn goed aan het terugvechten.’

‘Ha bon!’ zoals mijn maat Crépin verzuchten zou.

Ondanks alle shit blijven terugvechten.
Dàt is het wat we samen doen en gaan doen.
Dat is het wat ons redden zal.
Tuupe vuir Ronse.

Copyright foto: www.ksk-ronse.be