10 mei 2007

DE BENIEUWDE RONSENAAR (128)GENIETEN MIDDENIN HET…GEZOND VERSTAND

Stukje Delfossestraat wordt officiële wandelweg


Vanaf zaterdag kunnen wandelaars weer door de Auguste Delfossestraat, een doorgangsweg die sinds mensenheugenis de Dammekensstraat verbindt met de Beekstraat.
Triomf van het gezond verstand op het eigen belang en een symbolische stap naar de groene Renaixance zoals aangekondigd met het Strategisch Plan...


Op 1 april hadden twee omwonende landeigenaars de voetweg afgesloten omdat die enerzijds niet in de atlas van buurtwegen was opgenomen en ze anderzijds niet zelf wilden blijven ophoesten voor het onderhoud van deze van oudsher publieke doorgangsweg voor wandelaars en fietsers.

Dit prompte afsluiten zonder overleg stuitte toen evenwel op fel protest van zowel het Milieufront als van wandelverenigingen (zie De Benieuwde Ronsenaar 118 en onze aanklacht: ‘Genieten middenin het groen of de chaos?’).

Het algemeen belang haalt het nu toch op het eigenbelang. Tussen het stadsbestuur en de betrokken omwonenden kwam het immers tot een billijke overeenkomst. Hierbij staan de twee laatstgenoemden vrijwillig elk een stukje van hun eigendom af.

Dat gezamenlijk strookje wordt via erfdienstbaarheid officieel een wandelpad. In ruil draagt de stad de kosten voor het opmeten van de eigendommen, het verwijderen van hagen en afsluitingen, de heraanleg en het verdere onderhoud van de voortaan officiële voetweg.

Fietsers zullen dan gewoon via knooppunt 34 een (even mooi) ommetje kunnen maken via route 28, wat verderop langs Beekstraat en Dammekensstraat.

De definitieve ontsluiting van deze – onooglijke- wandelweg is symbolisch voor de nieuwe richting die de stad Ronse uit wil om de Ronsese binnenstad met zogeheten groene vingers aan te sluiten op het omliggend groen, in dit geval van aan de Beekkant tot Muziekbos. Voor eenieder een mooie oplossing.

Tuupe vuir Ronse.