19 november 2007

DE INGELIJSTE RONSENAAR

















TWEE KADERPOSITIES TE BEGEVEN TEN STADHUIZE

Er zijn twee mooie kaderposities te begeven ten stadhuize. In de raadzaal.‘De Edelman van Halmale’ en ‘een onbekende kanunnik’ die daar nu als schilderijen hangen te verpoeieren boven het hoofd van de raadsleden moeten immers terug naar het Museum van Schone Kunsten van Antwerpen, voor het groot onderhoud.

We gaan ze daarna niet meer terugzien. Dat is geen ramp. Ze hingen daar maar gewichtig te doen: om de ondraaglijke lichtheid van de plek te vullen met gemaakte gewichtigheid.

Met Ronse hadden de twee stoefers geen enkele binding. Ze hingen daar maar om de plek op te vrolijken. Wat hen al die jaren nauwelijks gelukt is. Ze hadden Ronse noch gekerstend, noch bevrijd na de oorlog, noch verraden ervoor.

Wie in de plaats van de twee komt, is nog niet helemaal duidelijk. Het zou zo te horen best kunnen dat het twee keer Fostier wordt die burgemeester van Ronse is geweest in de negentiende eeuw. Eer hij een tweede bestaan begon, als boulevard voor de betere blazen van zijn slag.

Tja burgemeester ‘Boulevard’ Fostier, waarom niet? Al zou het leuk zijn om ook eens andere duo’s te bedenken van mensen die de grootheid van Ronse hebben betracht en gekoesterd en daarmee verzekerd zijn van eeuwige erkentelijkheid en roem bij de bevolking.

Trommel & Fluitje?
Tavi & Madleeneki?
Stanse & Manse?
Zuster Magdaleen & Kanunnik Dewolf?
Erik Tack & Nedia Gmati-Trabelsi?
Walter & Pol Kerckhove?
Luc Dupont & André Bellinck?
Hermes & Den Duivel?
De Stadswacht Numero 1
& De Stadswacht Numero 2?

Andere suggesties zijn altijd welgekomen. We zullen ze doorsturen naar de bevoegde schepen van portretten en kaders Joris Vandenhoucke.


Illustratie: Detail uit 'De Gok van Hermes' van Michel Provost.