16 september 2006

DE NIEUWE RONSENAAR (144)

VIERDE OPEN BRIEF

VAN EEN FIERTELDRAGER

AAN DE VOORZITTER VAN HET VLAAMS BELANG


Beste Paul Vanderdonckt,

Zondag laatstleden waren we met dragers en belders in Doornik. Naar jaarlijkse gewoonte dragen wij er het beeld van Sint-Hermes dat in de kerk van Saint-Brice staat. Het is een mooi beeld. In Doornik wordt jaarlijks de eeuwenoude ommegang gehouden die de stad en haar inwoners moet behoeden voor zoveel mogelijk kwaad.

De ommegang is ontstaan in de middeleeuwen toen de pest in Doornik heel wat ellende veroorzaakte. Alle heiligenbeelden en relieken die zich in de stad bevonden, werden toen rond het centrum van de stad gedragen in de hoop dat het allemaal nog in orde zou komen. Alle parochies in Doornik nemen deel aan deze unieke ommegang en het is toch spectaculair de hele stoet met al die beelden en kostbare relieken voorbij te zien komen. Het is een traditie die ze echt in ere willen houden. Het valt op dat ook daar alles stil valt als dragers en belders in het gele hemd, met het beeld van Sint-Hermes en de duivel op de schouders, zich een weg banen door de massa.

Vroeger kwam dit beeld naar Ronse. Maar het liep ooit eens verkeerd af. De dragers dachten dat het beeld goed was vastgemaakt, maar dat was niet het geval. Een drager maakte een verkeerde beweging en het mooie beeld lag in honderden stukken op de vloer van de Sint-Hermeskerk. Gelukkig kon het beeld worden gerestaureerd door enkele handige kerels. Als tegenprestatie voor dit ongeluk, werd met de parochie van Saint-Brice afgesproken dat de dragers en de belders het beeld enkel nog in Doornik zouden dragen tijdens de jaarlijkse grote ommegang.

Enfin, het viel me op hoe stil de massa dus wordt als wij er voorbij komen met dat bewuste beeld. Af en toe vergeet iemand uit die massa de GSM af te zetten en het zijn dan ook enkel de mobiele toestellen die de stilte kunnen verbreken.

De GSM is een schone uitvinding. Ik hoor het mijn grootvader zo zeggen. De man heeft het jammer genoeg niet meer mogen meemaken. De GSM. Het zou ook kunnen dat mijn grootvader duidelijk laat blijken dat hij van dat ding niets moet hebben. Met landbouwers weet je nooit. Goeie mensen, harde werkers, maar als ze het niet hebben voor iets of iemand….

Ik bedoel maar dat de GSM een schone uitvinding is. Iedereen kan je overal bereiken. Ik was deze winter in IJsland en zelfs daar wisten klanten mij te bereiken terwijl ik boven op de Hekla in de wolken en in een ijzig desolaat landschap de batterijen (niet die van mijn GSM, hé!) aan het opladen was.

Zo ook verleden weekend. Mijn derde open brief aan jou weekte nogal wat reacties los. Nog meer dan de vorige. Ook Erik Tack, uw voorman, belde me zaterdagnamiddag op. De man zijn nummer zit in het geheugen van mijn mobieltje en ik zag zijn naam verschijnen op het scherm. Beetje vervelend als je GSM begint te rinkelen net op het ogenblik dat je “happy birthday” zingt met de hele familie ter gelegenheid van de zesde verjaardag van mijn broer zijn dochtertje. Uw voorman liet een berichtje na dat hij verwonderd was over mijn standpunt in de derde open brief.

Mijn grootvader, van wie ik dus nu nog altijd niet weet of hij de GSM een schone uitvinding zou gevonden hebben of als hij het des duivels zou ervaren hebben, zou me bij leven zeker gezegd hebben dat ik beleefd moet blijven en dat ik die mens nadien iets moet laten weten als ik de GSM niet opneem. Ik stuurde dan maar een sms naar uw voorman met het bericht dat het nu even moeilijk was in debat te gaan met hem, maar dat ik hem ’s avonds zou opbellen.

Zaterdag 19.00 u. Ik bel naar Erik Tack. Het gaat er vriendelijk-zakelijk aan toe en Erik Tack laat me weten dat verleden week, kort na ons gesprek op het terras achter de kerk van de Klijpe, de tekening van belders en fierteldragers waaraan ik (en vele anderen ) me mateloos stoor, liet wijzigen. Fijntjes voegde ik eraan toe dat ik nog net voor het versturen van mijn open brief zijn website consulteerde en dat ik nog steeds dezelfde tekening heb gezien. Uw voorman beweerde bij hoog en bij laag dat het nochtans dat hij de waarheid vertelt en wou meteen zijn webmaster bellen. Daarna zou hij me terug bellen.

Zaterdag 19.05u. Uw voorman belt terug. Het jarige nichtje kijkt me een beetje boos aan, want opnieuw is haar feestje onderbroken door dat duivelse ding. (ik heb het hier over mijn GSM). Erik Tack legt me uit dat het mogelijk is dat het toch nog die oude tekening was die op mijn scherm verscheen, omdat mijn computer die tekening onthouden heeft en dat daardoor de nieuwe tekening niet kan verschijnen…

Nu, ik ben geen computerspecialist. Ik werk er gewoon mee. Het moet nu eenmaal. Maar ik nam op mijn beurt contact op met een collega. De man is IT-verantwoordelijke voor de firma waarvoor ik werk. Hij lichtte toe dat het verhaal kon juist zijn, maar dat dit een zeer exceptioneel gegeven zou zijn en dat het dan enkel zou betekenen dat die webmaster van jullie niet echt een crack is. (hij gebruikte een ander westvlaams woord, maar ik durf het hier niet te vermelden).

Hij surfte zelf even naar jullie site en deelde inderdaad mee dat het allemaal niet zo echt professioneel oogt. Hij gaf me de simpele tip deze avond eens te proberen en misschien is de tekening meteen wel te zien. (Hij zag wel de bewuste tekening.) Dat zou dan ook meteen aantonen dat de bewuste gewijzigde cartoon pas op de site werd gezet na de publicatie van mijn derde open brief.

Zaterdag 20.30u. Meteen mijn pc opgezet en naar jullie site gesurft. De aangepaste tekening verschijnt meteen op mijn scherm. Ja, mijn computer zal die oude cartoon wat vervelend gevonden hebben zeker?

Ach… beste Paul. Het is eigenlijk zeer zielig. Eerst is er het trieste verhaal van mijn computer die de oude cartoon onthouden heeft om me te overtuigen dat de bewuste wansmakelijke cartoon reeds een tijdje van jullie site verdwenen is. En dan is er de nieuwe, al even wansmakelijke cartoon.

Er is nu een bellenman te zien, met op de achtergrond enkele gebouwen. Alsof die nieuwe cartoon niet menig Ronsenaar meteen aan de Fiertel zou doen denken. We hebben ook een beetje gestudeerd. Ik ben geen dokter en heb ook niet gedoctoreerd, maar ik, heb wel net genoeg les gevolgd om me nog zinvol bezig te kunnen houden in dit korte aardse bestaan en om me nog wat kritisch te kunnen opstellen.

Het is simpel, beste Paul. Deze cartoon verwijst natuurlijk nog steeds naar onze Fiertel. In Ronse is er geen traditie van een bellenman die op de markt berichten komt voorlezen aan het volk. In Gent, ja. Maar hier, in deze stad, neen. In Ronse is een bellenman onlosmakelijk (in juridische termen zouden ze zeggen: solidair en ondeelbaar) verbonden met de Fiertel. Dat de dragers en het schrijn weggeknipt werden uit de cartoon, verandert echt niets aan de zaak.

Het typeert de houding die jullie aannemen ten opzichte van de mensen. Jullie manipuleren er maar op los en net jullie, de partij die Ronse wil redden van alle kwaad, raken aan het meest authentieke dat deze mooie stad nog rest.

Spijts alle open brieven, blijven jullie het maar een hemels genoegen vinden om de ideologie van de slechte nostalgie te blijven propageren door misbruik te maken van onze geliefde Fiertel.

Neen, ik kan jullie niet ernstig nemen. Ronse interesseert jullie niet. Ik schreef het reeds in de vorige open brief en ik herhaal het nog eens: de ambitie van één man telt. Dat daarvoor een eeuwenoude en prachtige traditie moet misbruikt worden is de laatste zorg van jullie partij.

Alles en iedereen moet wijken om Dr. Erik Tack de absolute top van zijn partij binnen te loodsen. Het is beangstigend. Een mens krijgt er nachtmerries van. Verleden nacht was het al zover: Erik Tack breekt het cordon te Ronse dankzij de steun van de Maingain van Ronse. Beide heren tevreden.

Ronse blijft verweesd achter.

Genegen groeten,

Wim Vandevelde

Fierteldrager