23 januari 2013

RONDOM RONSE

Droppen ze de Rondom in je bus in de plaats van de Passe-Partout. Wordt de voalhuup de ‘Plaza’. Wordt de GB de Carrefour. Wordt de Carrefour de Smatch. Wordt de Quick de McDonalds.

Loeien er koeien tussen de goals op het veld van Glorieux. Staat de rijkswachtkazerne leeg. Wordt Belgacom de stek van de politie. Wordt Uutvercoren Artisanne. Wordt Sint-Martens een winkelcentrum. Verdwijnt de Chambre de Commerce. Blijft de Bourse du Commerce.

Krijgt de Vendôme een parfum d’amour. Verdwijnt Hôtel Amour. Wordt je bank een andere bank. En alweer een andere bank. En nog weer een andere bank. Wordt de Kobbe een spin in je web. Wordt Facebook je netwerk. Wordt je web een blog.

Verdwijnt Photo Hall. Verhuist Derco. Gaat Dutoict dicht. Straks Pâtisserie Seynaeve. Wordt Datra een parking en die parking een marktplaats.

Wordt het Klarenklooster een warme Effeta-thuis. De Kloef een Stadstuin. Wordt de Stadstuin een openluchtcinema voor betere tweeverdieners. Wordt de Brouwerij een Cultureel Centrum. Wordt den Tee Bee een Academie. Wordt het Gulfstation een hotel aan het station.

Rest de Ronsenaar de zekerheid dat er geen zekerheden zijn. Tenzij die ene. Trekken we – bij leven en welzijn - op Drievuldigheid met zijn allen helemaal Rondom Ronse.


(Onderweg in Ronse. Foto van de Stationsbuurt)