17 april 2012

DE SPOOKTUIN

VAN VLAAMSE PUNTDAKEN
EN RONSIESE PUNTHOOFDENVan het bestuur niks dan goed… nieuws. Enfin: het is maar hoe je het bekijkt. De vroegere 'School voor Paramedische Beroepen' gaat tegen de grond. Melden ons burgemeester Luc Dupont en OCMW-voorzitter Pol Kerckhove via ‘Het Laatste Nieuws’. De school op de hoek van de Delghusstraat met de Ninovestraat is compleet vervallen. Het complex dateert van de jaren zeventig maar sloot na dertig jaar alweer de deuren. De studenten verhuisden naar het nabijgelegen Internaat van de Vlaamse Ardennen. In 2003 werd de school overgedragen aan de federale overheid en te koop gesteld voor 825.000 euro, later verlaagd tot 750.000 euro vanwege geen bieders. Drie geïnteresseerden boden naderhand wel geld. Doch vanwege heibel met een ambtenaar van het 'Aankoopcomité 2 Gent' ging de verkoop niet door. Het gebouw werd de schande van Ronse: een ruïne vlak naast het TIO³-innovatiecentrum" en vlakbij de Kindercrèche. Pol Kerckhove heeft er dan maar bij het Aankoopcomité op aangedrongen om het gebouw gewoon te slopen . En zie ze hebben het hem nu beloofd. Klein probleem: er is wel nog geen sloopvergunning aangevraagd. Die wordt verwacht ‘voor heel binnenkort’. Voor of na de verkiezingen? Gokje. Erna.

HET IS VEEL TE PLAT EN HET TREKT OP NIKS


De media-campagne omtrent de verkiezingsshow van de Ronsiese bestuurscoalitie signaleert ons dat Ronse, met of zonder brief van Luc Dupont naar Leterme, toch Vlaamser wordt. Enfin, het is maar hoe je het bekijkt (bis).

‘De daken van de huizen in De Stadstuin worden Vlaamser’. Vette titel in ‘Het Nieuwsblad’ vandaag. De huizen zelf staan er nog niet. Doch dat is een detail, voor nà de verkiezingen. De daken van de huizen die er niet staan worden Vlaamser. Nog niet content? Het is ook nooit goed. Want die failliete Hollanders met hun platte blokken, dat was pas tristesse .

Ter herinnering. Voor het faillissement van de Hollanders dienden we met zijn allen als Ronsenaars die blokkendozen geweldig mooi te vinden. Nu heet het: veel te plat en het trekt op niks. Vlaamse puntdaken krijgen we nu. Met frieten in puntzakken…

VLAAMSE DAKEN MET FACILITEITEN

Zoals het hoort in Ronse dus wel Vlaamse puntdaken mèt faciliteiten. Zo beloven ons toch Christophe Verstraete en Luc Pollet. Dat zijn de twee West-Vlaamse bouwpromotoren die zich eindelijk outen als kanonnen van Avaronne. Want de huizen worden niet alleen Vlaamser met puntdak: ze krijgen ook verschillende kleuren. Rood Geel en zwart? Wie zal het zeggen. Gokje? Oranje-Banje-Bleu. Of paars met faciliteiten. De kleuren van de nieuwe bestuurscoalitie.

In het midden van het park komt er een toren van zeven verdiepingen hoog. Scheldekouter. The remake....Een man heeft daar ooit voor gewaarschuwd. Een schepen van Openbare Werken van Ronse. Van de toenmalige CVP. Hij stapte ervoor op, omdat hij en zoveel andere Ronsenaars dat niet meer wilden, nog meer kazernes. Het was in de tijd dat politici nog opstapten voor visie. Zich niet vastklampten aan mandaten. En zie…Plus 13 villa's. Plus 73 woningen. Plus 237 appartementen.

GEEN VOELING MET VLAANDEREN?
OM VAN RONSE NOG TE ZWIJGEN…


Christophe Verstraete en Luc Pollet in Het Nieuwsblad :
'We vinden ook dat het failliete Nederlandse Bokx voeling miste met de Vlaamse bouwmarkt. Allemaal dezelfde huisjes, in dezelfde kleur, met een eenvormig plat dak en een doorlopende gevel krijg je in Vlaanderen aan de straatstenen niet verkocht. Wij gaan alle huizen een puntdak geven en met een variatie aan richting en vormen.’

De daken komen bovenop de door Bokx geplande huizen.

‘Dat levert dus nog extra ruimte op om in te richten als speel- of hobbykamer. Ook de kleur zal niet uniform blijven. We willen dat elke koper kan kiezen. Om de individualiteit van elk huis nog te beklemtonen, denken we daarnaast aan inspringingen, zodat het geen saaie doorlopende gemeenschappelijke gevel wordt.'

En dus die centrale toren van zeven verdiepingen hoog midden in het park. De werken beginnen in september. Welke werken, wil u weten? Eerst een villa… die dienst zal doen als verkoopcentrale en kijkwoning. Daarna twee appartementsblokken en een rij halfopen woningen.


En zwanen ook misschien. Vooral veel zwanen. En zwanenzang. Een grote zwanenzang. Geen voeling met Vlaanderen? Wat moet het dan zijn met Ronse? Dit alles voor september. Dan verkiezingen in oktober. Tegen dan misschien ook nog een spookkasteel. Met spooktreintje er doorheen. Gelijk op de kermis. En erin allemaal Ronsenaars met punthoofden… Van de vette factuur vuir de schune bumen..Na de verkiezingen.