04 april 2012

BART DE WEVER ZOEKT VROUW IN RONSE

EEN RONSIESE PROF HEEFT HIJ AL GEVONDEN
NIEUWE VLAAMSE ALLIANTIE
WIL STARTEN MET ELEGANTIE


Een grondwetspecialist uit Ronse heeft Bart De Wever al gevonden: Hendrik Vuye. De ‘Naamse prof van het jaar’ is niet meer weg te slaan uit de kranten en de boekskes als mikpunt van RTBF en Le Soir. (Zie ook deze blog van 21.3)

Béatrice Delvaux ex-hoofdredacteur van Le Soir trapt omtrent de door de Brusselse francofolie vermaledijde Vuye vandaag nog eens na in De Standaard. Ze geeft Vuye zowaar de schuld van de mislukte onderhandelingen tussen Di Rupo en De Wever. On n'en croit pas ses yeux. Doch leest u zelf:

‘Deze man die er geen geheim van maakt dat hij de N-VA een warm hart toedraagt en niet uitsluit dat hij ooit op een lijst van de partij zou staan, maar die zegt dat hij geen separatist is, had met al zijn unieke gaven aan de wieg kunnen en zelfs moeten staan van het ultieme compromis, het glorieuze akkoord waarin De Wever, Di Rupo en co zich hadden kunnen vinden. Maar wat is er gebeurd? Niets. Meneer Vuye heeft de uitdaging niet aangenomen. Wat een ongelooflijk gemiste kans.’

Rode Curverboxen vol rode mappen

’t Is dus allemaal de schuld van de gebanvloekte Vuye. Professor Vuye zelf, over dat mislukt akkoord met De Wever , in de weekendbijlage van diezelfde krant:

‘We schoten geen millimeter op. Ik stond ook versteld van de manier waarop de PS-delegatie te werk ging. Best indrukwekkend hoor: ze kwamen aanzetten met een batterij rode curverboxen vol rode opbergmappen, waarin per thema hun beruchte fiches zaten gesorteerd. Zo haalden ze er telkens één boven als een nieuw onderwerp werd aangesneden en ze volgden het stramien van die fiches nauwgezet, zonder een duimbreed af te wijken. Di Rupo gaf af en toe de indruk ze gewoon af te lezen. Anne Poutrain, zijn steun en toeverlaat, wees soms zelfs met de vinger aan waar hij moest lezen. Een vreemde manier van onderhandelen.’

'Fulmineren tegen de tjeven'

Overigens wil Hendrik Vuye in dat weekendverhaal ook wel iets kwijt over zijn Ronsiese roots.

‘Ik ben opgegroeid aan de taalgrens in Ronse, maar van communautaire twisten was daar geen sprake. De enige politieke stellingname die ik me van mijn familie kan herinneren, is dat ze fulmineerde tegen alles wat met de tjeven te maken had. Ik ben van eenvoudige komaf, mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog erg jong was, ik ben grotendeels door mijn grootouders opgevoed. Ik heb zeker geen armoede gekend, maar om u een idee te geven van mijn achtergrond: ik was de eerste uit de familie die ging studeren en toen ik in de eerste kandidatuur rechten in Leuven was geslaagd, kwamen meteen alle buren langs.’

Ondertussen is de Nieuwe Vlaamse Alliantie van Bart De Wever ook in Ronse aan haar lijstopbouw toe. Bart De Wever is met zijn companen van ter plekke daarvoor nog hardnekkig op zoek naar een vrouw.

Misschien eens vragen aan 'Oeze Lieve Vrouwe vaan Wietentaak'. Zij heeft hier ooit de pest overwonnen. Ze zal dit probleem ook wel oplossen.


Professor Vuye is op dinsdag 24 april om 20 u te gast als spreker in de CC De Brouwerij: op uitnodiging van de NV-A.