24 februari 2012

TOPKUNSTENAAR PROVOST TE BOEK
Voor de presentatie van een kunstboek dat het terugblikkend verhaal van zijn levenswerk brengt, kiest Michel Provost onvoorwaardelijk voor de kunsttempel bovenop de Kwaremont, bij Lieve Roeland & Piet Willequet die deze Ronsese kunstenaar altijd door dik en dun zijn blijven steunen. En terecht.


Het resultaat van deze fideliteit mag er dan ook zijn. U krijgt het nu te zien in een tentoonstelling plus kunstboek waarin ook mijn verwondering voor het werk van Provost werd gebundeld. Fidele lezers van deze blog hebben hier ongetwijfeld al vaker kennis gemaakt met dat hoogst originele werk van Michel Provost: via al die typisch Ronsese illustraties die hij steeds als evenvele parels uit zijn penseel puurt.

Provost is één brok authenticiteit. Bij hem worden groten grotesk in hun ijdelheid en blijken de kleintjes slimmer dan ze ogen. Zijn werk oogt simpel maar spreekt boekdelen in een onnavolgbare mix tussen de personages en hun biotoop. Zoek bijvoorbeeld hieronder zijn Kleine Prins tussen Saint-Exupéry, Mermoz en de andere pioniers van de Aerospatiale.
Je vergaapt je aan zijn bommels, zijn Gilles, Soeur Sourire (mei hier viaule…), zijn pasters en nonnen, zijn carnaval, zijn Fierteldragers, zijn Reus, zijn Mootie, zijn Trommel & Fluitje, zijn zegelreeks ‘Fanfares’ voor de Belgische Post en zijn 'Muur van Geraardsbergen' hierna. Provost is bij dit alles alijd onnavolgbaar zichzelf. Dankbaar voor zoveel Ronsies talent, fier op de vriendschap.


INFO BOEK EN EXPO

‘Michel Provost. Een terugblikkend verhaal'.

Naar een concept van Lieve Roeland & Marie-Charlotte Willequet.

Vernissage met signeersessie door de kunstenaar op 3 maart vanaf 19 u.

Expo: van 3 maart tot 1 april van 14u tot 18 u.
Open van vrijdag tot zondag en op afspraak. Beukenhof-Phoenix Galleries. Ronde van Vlaanderenstraat 9 Kluisbergen. Tel 055 388387. info@beukenhof.com.